Znudziła Ci się zwykła kawa? Przygotuj sobie mrożoną kawę z ulubionymi dodatkami

0
190
Znudziła Ci się zwykła kawa? Przygotuj sobie mrożoną kawę z ulubionymi dodatkami

O tym, że kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, wiemy już od dawna. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej. Chociaż najczęściej pijemy zaparzona kawę, to warto spróbować jej także w wersji na zimno. Mrożona kawa jest szczególnie mile widziana podczas letnich upałów, kiedy to gasi wzmożone pragnienie. Okazuje się, że mrożona kawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc nawet amator sobie świetnie poradzi. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu oraz chęci i będziemy mogli cieszyć się niesamowitym smakiem tego orzeźwiającego i smakowitego napoju.

Jak przygotować mrożoną kawę?

Męczysz się podczas gorącego i upalnego dnia? Postaw na mrożoną kawę, która pobudza i przyjemnie chłodzi rozgrzany organizm. Warto docenić smak swojej ulubionej kawy w nieco innej wersji, a dodatkowy zastrzyk kofeiny jak najbardziej pobudzi nas do działania. Do przygotowania mrożonej kawy będziemy potrzebować ulubionej kawy rozpuszczalnej, mleka, kostek lodu, plastikowej butelki lub shakera oraz wodę i cukier. Jeśli chodzi o cukier, to można sobie go podarować, jeśli ktoś preferuje wersję bardziej gorzką. Do porcji na dwie kawy należy sobie uszykować dwie czubate łyżeczki kawy oraz dwie płaskie łyżeczki cukru. Wsypujemy to do shakera lub jakiejś butelki, a następnie dodajemy odrobinę przegotowanej wody, po czym wstrząsami całością aż do rozpuszczenia się składników. Wody nalewamy tyle, aby przykryła zawartość w butelce. Zawartość butelki zapieni się i zwiększy objętość. Do szklanek nasypujemy kostek lodu i wlewamy do tego naszą mieszankę z shakera. Całość zalewamy mlekiem, wkładamy słomki i mieszamy.

Jeśli koś lubi, to można dodać do kawy bitą śmietanę czy też kostki gorzki czekolady. Sprawdzi się także kakao. Aby nasza kawa była jeszcze smaczniejsza można dodać ulubiony syrop. Obecnie można kupić je w najróżniejszych wersjach smakowych – cynamonowy, kokosowy, miętowy, migdałowy, waniliowy, orzechowy, czekoladowy, kremowy czy też karmelowy. Ciekawą i smaczną opcją jest także cynamon, wiórki koksowe czy likier alkoholowy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ