Pojemniki na żywność w gastronomii i nie tylko

0
121
Pojemniki na żywność w gastronomii i nie tylko

Chcesz spróbować swoich sił w gastronomii? W planach masz otwarcie lokalu? Chcesz na poważnie zająć się cateringiem? Pora zastanowić się na wyposażaniem kuchni. Jednym z niezwykle ważnych elementów są pojemniki gastronomiczne na żywność – GN, które służą nie tylko przechowywaniu żywności, ale także jej transportowaniu czy obróbce termicznej. Z naszego poradnika dowiesz się, jak skompletować niezbędny zestaw w zależności od potrzeb, a także czym kierować się podczas zakupu. Gotowy? Zaczynamy.

Jakie pojemniki na żywność w lokalu gastronomicznym?

Kompletując pojemniki na żywność do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę na fakt, że występują zasadniczo dwa rodzaje pojemników. Pojemniki GN (Gastro Norm) służą nie tylko do przechowywania pożywienia, ale także do jego przygotowywania oraz transportowania. Są odporne na skrajne temperatury – bardzo wysokie oraz bardzo niskie. Rozmiary oraz standardy pojemników GN zostały określone przez Europejski Komitet Normalizacyjny zgodnie z normą EN631. Pojemniki te są niezwykle funkcjonalne z uwagi na fakt, że można w nich zarówno przechowywać żywność, a także poddawać ją obróbce termicznej piec, gotować bądź schładzać, a także transportować – co pozwala zaoszczędzić miejsce na inne przybory kuchenne, jak i środki na ich zakup. Do każdego pojemnika GN można nabyć pokrywkę co dodatkowo ułatwia przechowywanie, magazynowanie i transportowanie żywności. Niektóre pojemniki GN wyposażone są w kółka dzięki czemu łatwiej przemieszczać je z miejsca na miejsce.

W przypadku przechowywania produktów sypkich, ciast czy owoców wystarczą klasyczne pojemniki na żywność. Doskonale sprawdzą się pojemniki z klipsami, które umożliwią szczelne zamknięcie żywności. Wybierając pojemniki na żywność warto zwrócić uwagę, by producent dopuszczał mycie pojemników w zmywarce, opcjonalnie także użytkowanie w mikrofali.

Duży wybór pojemników na żywność, które doskonale sprawdzą się zarówno w gastronomii, jak i domu znajdziesz na: https://www.xxlgastro.pl/pl/sprzet-drobny/pojemniki-do-przechowywania-zywnosci/

Zalety stosowania pojemników na żywność

Pojemniki na żywność umożliwiają właściwe przechowywanie oraz transport produktów zgodnie z obowiązującymi normami oraz przepisami. Dodatkowo dzięki pojemnikom na żywność:

  • przechowasz produkty w należyty sposób chroniąc je przed zepsuciem;
  • łatwo utrzymasz w kuchni porządek;
  • szybko i sprawnie przetransportujesz żywność;
  • należycie zabezpieczysz produkty przed przedostaniem się niepożądanych substancji do wnętrza pojemnika;
  • sprawnie oddzielisz produkty, które nie powinny być przechowywane wspólnie;
  • stosując pojemniki GN – w jednym pojemniku przygotujesz, poddasz obróbce, przechowasz i przetransportujesz żywność oszczędzając przestrzeń i pieniądze.

Pojemniki na żywność GN do lokalu gastronomicznego

Jak już wspomnieliśmy pojemniki GN zostały wyprodukowane zgodnie z przyjętymi normami, dzięki czemu są w pełni standaryzowane. Przeglądając ofertę na pewno zauważyłeś, że wyróżnić można pojemniki GN wykonane ze stali nierdzewnej, poliwęglanu czy polipropylenu.

Pojemniki na żywność ze stali nierdzewnej są najbardziej uniwersalne – można w nich przechowywać żywność, przyrządzać, piec, gotować czy mrozić. Pojemnik nie odkształca się pod wpływem temperatury i nie wchodzi w reakcje z pożywieniem.

Pojemniki na żywność z poliwęglanu – mogą być podgrzewane do temperatury 90°C, np.: w bemarze. Są estetyczne i wyjątkowo trwałe.

Zaletą pojemników z polipropylenu jest ich niska cena. Pojemniki są mniej odporne na wysokie temperatury, ale nadal możesz przechowywać w nich niektóre produkty, np.: mąką, makaron, ryż, kaszę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ