Pizza – co może się nie udać?

0
1452
Pizza – co może się nie udać?

Gumowe ciasto, zła mąka, za dużo drożdży – pizza nie zawsze się udaje. i to zwykle w związku z naszymi kucharskimi błędami. Wystarczy jednak zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat przygotowywania ciasta i najlepszych składników, by stworzyć potrawę idealną. Unikaj błędów – to podstawa sukcesu. A jakie są najczęstsze problemy przy tworzeniu bezkonkurencyjnej potrawy?

Zła mąka

Błędy, jak się okazuje, popełniamy już na początku. Zaczynamy od złej mąki. Bo to dość istotne, jaki rodzaj wybierzemy. Perfekcyjne ciasto to nie byle co – żeby je stworzyć, trzeba się trochę postarać. Warto zainwestować w mąkę typu 00, która jest bardzo drobno mielona i zawiera dużą ilość białka – to ono czyni placek puszystym i delikatnym. Odpowiednia mąka jest podstawą pysznego ciasta. A ono to najważniejszy element pizzy. Gumowate lub twarde skutecznie popsuje efekt końcowy.

Pośpiech

Kolejną pomyłką, którą popełniamy na drodze do idealnego wypieku jest… pośpiech. Nie ma czegoś takiego jak „szybka pizza”. Ciasto, by wyrosnąć, potrzebuje czasu. Całość warto podzielić na dwa etapy. Bezpośrednio po wyrobieniu nasza mieszanka powinna rosnąć 2, 3 godziny. Następnie dzielimy ją na kulki i odstawiamy – nawet na 8, 10 godzin. Niektórzy mistrzowie wypieków mówią nawet o dobie!

Dotykanie

Im mniej kontaktu na linii dłonie-ciasto, tym lepiej dla efektu końcowego. Wyrośnięte już ciasto trzeba wyrobić. Najlepiej jednak maksymalnie ograniczać dotykanie placka, który może opaść i zrobić się twardy lub gumowaty. Unikajmy także używania tradycyjnego wałka. Tutaj warto wzorować się na włoskich mistrzach, którzy wyrobili doskonałą technikę podrzucania i rozciągania ciasta.

Pieczenie

Niezwykle istotnym etapem tworzenia potrawy jest odpowiednie przygotowanie piekarnika. Krótko mówiąc – im wyższa temperatura, tym lepiej dla smaku i konsystencji ciasta. 250 stopni w domowym piekarniku to optymalna temperatura. Należy też zrezygnować z tradycyjnej blaszki i zastąpić ją aluminiowym naczyniem. Lub – w idealnej sytuacji – kamieniem do pizzy.

Jedzenie

Nie wolno też popełniać błędów przy jedzeniu! Pizza ma być przede wszystkim wielką przyjemnością dla kubków smakowych. Zrezygnuj ze sztućców, skrop placek oliwą, połóż na górze świeżą rukolę. I ciesz się doskonałym aromatem.

A jeśli nie masz ochoty na samodzielne przygotowywanie jedzenia, wybierz się do pizzerii na warszawskiej Pradze. Pizza Dominium na Pradze to szeroki wybór wysokiej jakości wypieków – każdy znajdzie tu taki, który przypadnie mu do gustu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ