3 pomysły na fit kolację

0
3097
3 pomysły na fit kolację

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego wiele osób stara się jeść przed snem zdrowo i lekko. Nie tylko pomaga to kontrolować wagę, ale dodatkowo jest dobre dla naszego organizmu. O której godzinie najlepiej spożywać kolację i co jeść, aby nie przybierać na wadze?

Pora posiłku

Na temat kolacji krąży wiele mitów – jednym z najczęściej powtarzanych jest „jedz kolację przed godziną 18”. Pora kolacji powinna być zależna od tego, o której godzinie dana osoba kładzie się spać. Jeżeli wstaje późno, a następnie idzie spać ok. godziny 24, to zjedzenie ostatniego posiłku o g. 18 jest ogromnym błędem. Nasz organizm zostaje pozbawiony jakiegokolwiek jedzenia na kilkanaście godzin, co przekłada się na złe samopoczucie i ciągłe uczucie zmęczenia. Co więcej, paradoksalnie nasz organizm odkładać będzie wtedy też więcej tkanki tłuszczowej. Dlatego najlepiej jeść ok. 2-3 godziny przed snem – to optymalna pora, która pozwoli nam kłaść się spać z uczuciem sytości, a nie głodu.

1. Sałatka jako fit kolacja

Posiłek ten powinien być lekkostrawny, a także musi dostarczać organizmowi odpowiednich składników, dlatego najlepiej postawić na warzywa i chude mięso. Sałatka z kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę.

Potrzebne składniki:

  • ok. 150 g sałaty lodowej lub gotowego mixu sałat,
  • niewielka pierś kurczaka (niecałe 100 g),
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie lub inne (według uznania).

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso na rumiany kolor. W tym czasie umyć sałatę, wytrzeć ją papierowym ręcznikiem i podrzeć na mniejsze kawałki (należy zrobić to w dłoniach!). Razem z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem wrzucić wszystko do jednej miski. W małej miseczce wymieszać oliwę z ziołami i skropić sałatkę, a następnie dokładnie wymieszać.

2. Omlet

Posiłek ten jest idealną propozycją na lekką kolację. Jajka głównie kojarzą się ze śniadaniem, ale to doskonałe źródło białka, które sprawdzi się też wieczorami.

Co przygotować na pożywny omlet?

  • 2 duże jajka,
  • 1 paprykę,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Paprykę oraz pomidorki pokroić na plasterki. W tym czasie w naczyniu rozbić jajka, doprawić je i wlać na patelnię (najlepsze do smażenia będą nieprzywierające patelnie, dzięki którym jedzenie nie przykleja się do powierzchni), a następnie szybko ułożyć na nich warzywa. Całość przykryć i smażyć ok. 8 minut. Na koniec posypać szczypiorkiem. Do omletu idealnie pasować będzie jako dodatek lekkie, chrupkie pieczywo.

3. Pieczona ryba

To cenne źródło kwasów omega-3 oraz składników odżywczych, więc nie może jej zabraknąć w codziennym menu.

Składniki na rybę z piekarnika:

  • 2 filety rybne (może być dorsz lub inny, ulubiony gatunek),
  • ulubione zioła,
  • świeży koperek,
  • pieprz i sól,
  • połówka cytryny,
  • kilka liści bazylii.

Filety rybne umyć, osuszyć, a następnie polać sokiem z cytryny i zamarynować. Ułożyć je na dwóch osobnych kawałkach folii aluminiowej, doprawić delikatnie solą i pieprzem, skropić oliwą oraz posypać koperkiem. Folię zawinąć w koperty, a następnie włożyć je do piekarnika na 40 minut i piec w 190°C. Rybę wyłożyć z folii na talerz i ułożyć na niej liście bazylii. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ