Ubranie pracownika gastronomii – o czym należy pamiętać?

0
70
Ubranie pracownika gastronomii

Na większości stanowisk pracowników obowiązuje konkretny dress code, czyli narzucony z góry sposób ubioru. Zazwyczaj nie jest on jedynie kaprysem przełożonego, ale ma pomóc wykonywać pracę w sposób efektywny i bezpieczny. Nie inaczej jest w branży gastronomicznej.

Jak się ubrać do pracy w kuchni restauracyjnej?

Odzież pracownika restauracji powinna być przede wszystkim wygodna i nie krępować ruchów. Dotyczy to również obuwia. Powinno ono umożliwiać utrzymywanie pozycji stojącej lub częste chodzenie przez kilka, a nawet kilkanaście godzin. W pobliżu kuchenek i pieców zazwyczaj jest bardzo gorąco, dlatego ubranie powinno być uszyte z oddychającej tkaniny. Jako że kucharze i kelnerzy są szczególnie narażeni na różnorodne plamy i zabrudzenia, materiał powinien być wytrzymały i łatwy w praniu, a najlepiej również wodoodporny.

Elementy stroju kucharza i kelnera

Pracownicy kuchni noszą zwykle szerokie spodnie kucharskie i zapinane na guziki bądź napy bluzy kucharskie. Są one dostępne w wersji z krótkim lub długim rękawem. Alternatywą dla takich bluz jest zestaw składający się z koszuli lub T-shirtu i fartucha. Nieodłącznym akcesorium kucharza jest też oczywiście czapka kucharska. Jej główną funkcją jest zbieranie włosów, tak by przypadkiem nie wpadły do dania. Ponadto tradycyjnie wysoka czapka kucharska jest symbolem prestiżu i doświadczenia szefa kuchni.

Dla kelnerów idealnie sprawdzą się koszulki polo lub koszule, a do tego proste spodnie, a dla kobiet spódnice sięgające kolan. Strój kelnerów, którzy w przeciwieństwie do kucharzy są w nieustannym kontakcie z klientem, pełni rolę wizytówki lokalu. Dlatego warto zainwestować w eleganckie dodatki, takie jak chociażby krawaty lub muszki oraz szelki. Kolory ubrań powinny wpasowywać się w identyfikację marki. Najlepsze są stroje w jednolitych odcieniach z kontrastującymi akcentami w kolorze logo restauracji.

Rozglądając się za odzieżą roboczą dla pracowników gastronomii, warto jest szukać produktów z certyfikatem HACCP. Oznacza on, że odzież spełnia normy do pracy w przemyśle spożywczym i charakteryzuje się wysoką jakością.

Gdzie zakupić odzież dla gastronomii?

Na rynku istnieje wiele producentów odzieży specjalnie dostosowanej do potrzeb gastronomii. Najłatwiej jest znaleźć je przez internet. Przykładem może być odzież gastronomiczna z www.sklep.spart.com.pl. Poza wyposażeniem się w koszule, bluzy czy spodnie dla kucharzy i kelnerów, można tam również ozdobić ubrania logiem lokalu haftowanym komputerowo. Taka personalizacja pozwoli pracownikom restauracji czy baru wyglądać jeszcze bardziej profesjonalnie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ