Płyty indukcyjne – 6 zalet, które musisz znać

0
1430
Płyty indukcyjne – 6 zalet, które musisz znać

Płyta indukcyjna jest bez wątpienia najlepszym rodzajem płyty grzewczej. Płyty indukcyjne sprawdzają się w wielu domach bez względu na potrzeby użytkowników. Sprawdź, jakie są zalety gotowania na takich płytach.

Płyty indykcyjne – zalety

Płyty indukcyjne zasłynęły swoją energooszczędnością, łatwością obsługi i funkcjonalnością. Te płyty są bez wątpienia najoszczędniejsze, ale jednocześnie najdroższe ze wszystkich płyt. Mimo wyższej ceny jest wiele zalet, dla których warto postawić na płyty indukcyjne. Przedstawiamy 5 najważniejszych zalet tych płyt.

Oszczędność energii elektrycznej

Płyty indukcyjne są energooszczędne, dlatego że nie emitują ciepła do pomieszczenia, a jedynie podgrzewają dna garnków ustawionych na polach grzewczych. W przypadku płyt gazowych straty energii dochodzą nawet do 50%, natomiast płyty indukcyjne pozwalają takie straty ograniczyć do minimum. W przypadku płyt indukcyjnych nie mamy do czynienia z nagrzewaniem się całych powierzchni, a jedynie z nagrzewaniem się pól grzewczych. Jeśli garnki są odpowiednio dostosowane do wielkości pól grzewczych, to straty energii są nieznaczne. Takie energooszczędne płyty indukcyjne możesz porównać na 7agd.pl/plyty-indukcyjne. Dzięki tej intuicyjnej porównywarce znajdziesz najlepsze oferty płyt indukcyjnych w największych sklepach online.

Czystsze garnki i patelnie

Tradycyjne gazowe płyty bardzo mocno brudzą garnki i patelnie, przez co czas potrzebny na ich czyszczenie jest bardzo długi. W przypadku płyt indukcyjnych nie ma mowy o niszczeniu garnków. Takie płyty pozwalają nam na czyste gotowanie i jednocześnie utrzymanie wyższej estetyki w kuchni. Garnki nie są przypalone i okopcone, nie zużywasz detergentów na ich czyszczenie i nie tracisz niepotrzebnie czasu.

Większy porządek w kuchni

Płyty indukcyjne mają bardzo gładką powierzchnię – nie ma w nich żadnych zakamarków, w które mogłyby wynikać zabrudzenia, a tym samym czas potrzebny na wyczyszczenie takich płyt jest krótki. Płytę wystarczy tylko przetrzeć wilgotną ściereczką i już wygląda idealnie. Nie ma potrzeby zdejmowania palników i szorowania zakamarków przy użyciu mleczek czy proszków do czyszczenia. Zabrudzenia nie przywierają do powierzchni płyty, dzięki czemu sprzątanie kuchni zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Płyta indukcyjna może tworzyć z blatem niemalże równą powierzchnię.

Krótszy czas gotowania

Dzięki płycie indukcyjnej możesz przygotować posiłek nawet o 30% szybciej. Dzięki ograniczeniu strat energii oraz dodatkowej funkcji Booster płyty indukcyjne gotują, smażą i duszą potrawy bardzo szybko. Taka płyta to więc idealne rozwiązanie dla osób, które mają na co dzień mało czasu i chcą przygotowywać posiłki w ekspresowym tempie. Co prawda dodatkowa funkcja Booster zużywa sporo energii, ale dzięki niej posiłki przygotowują się niemalże momentalnie.

Różne pola grzewcze

Rynek obfituje w różne płyty indukcyjne. Możesz wybrać dla siebie dwupalnikową lub czteropalnikową płytę. W sprzedaży jest też AGD z dwoma polami grzewczymi, które działają odrębnie i dwoma, które można ze sobą połączyć, ustawiając na nich na przykład podłużną brytfannę. Wielkość pól grzewczych możesz dobrać w zależności od swoich preferencji.

Na płycie indukcyjnej trzeba się nauczyć gotować, bo to gotowanie mocno różni się od gotowania na standardowych płytach. Na szczęście wszystkie te kwestie są opisane dokładnie na instrukcjach obsługi poszczególnych sprzętów.

Jeśli zależy Ci na czystym, oszczędnym i bezproblemowym gotowaniu, to postaw na płyty indukcyjne. To AGD nie ma sobie równych, a najlepsze modele porównasz w 7AGD.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ