Zmywarka – doskonały pomocnik w kuchni

0
1636
Zmywarka – doskonały pomocnik w kuchni

Dobrze dobrana zmywarka w lokalu gastronomicznym to jeden z najważniejszych pomocników. To od jej wydajności i sprawności zależy, czy wystarczy naczyń, kiedy sala jest pełna gości i trzeba cały czas zmieniać zastawę. Musi być dobrana do wielkości i specyfiki lokalu. To da gwarancję dobrej i sprawnej pracy.

Dzięki zmywarce oszczędzamy czas, miejsce, ale też pieniądze, które wydalibyśmy na dodatkowych pracowników. To także bezpieczeństwo, kiedy chodzi o zdrowie odwiedzających nasz lokal. Wysoka temperatura, w której myte i wyparzane są naczynia pozwala zabić i zminimalizować rozwój bakterii.

Jak dobrze wybrać zmywarkę?

Przy wyborze koniecznie trzeba sprawdzić, czy jest energooszczędna, to pozwoli nam zmniejszyć koszty użytkowania. Bardzo ważną sprawą jest też określenie ile i jakie naczynia będą w niej myte. Czy będzie to szkło, porcelana, garnki, blachy, a także ile razy dziennie będziemy uruchamiali programy mycia. To pozwoli też na lepsze dobranie urządzenia do potrzeb lokalu. Ważne jest także to, jak dużo miejsca możemy przeznaczyć na zmywarkę.

By urządzenia działało odpowiednio należy też sprawdzić jakość wody. Woda o wysokim stopniu twardości (powyżej 5 w skali niemieckiej) nie pozwala uzyskać dobrego rezultatu mycia. Kiedy jest za twarda należy dla lepszych efektów mycia zamontować zmiękczacz wody.

Gastronomiczna nie domowa

Nie należy też montować zmywarki domowej. Będzie znacznie mniej wydajna i kosztowniejsza w eksploatacji. https://revolution.pl/zmywarki/zmywarki_do_naczyn.html

Cykl mycia w zmywarce gastronomicznej to 1-1,5 min (zwykły) lub 6-12 min (intensywny). W zmywarce domowej to 60 min (zwykły) do 2,5 h (intensywny). To także znacznie zwiększy koszty energii i wody zużywanej do pracy.

Bardzo istotne jest także to, że zmywarki gastronomiczne są znacznie bardziej wytrzymałe i mogą pracować wiele razy w ciągu dnia przez nawet kilkanaście lat.

Zmywarki gastronomiczne są także w stałej gotowości do pracy, to znacznie skraca proces mycia i ułatwia pracę, bo np. szkła nie trzeba już dodatkowo polerować.

Potrzeby lokalu

Już na etapie planowania należy dokładnie określić potrzeby związane ze zmywaniem oraz skonfigurowanie sprzętu w sposób korespondujący z tymi potrzebami. Na przykład, jeżeli zmywarka będzie zainstalowana na barze będzie skonfigurowana w pełni do zmywania szkła, ale również poszczególne programy zmywania będą dostosowane do rodzaju szkła w danym lokalu. Inny będzie program do mycia kufli wykonanych z grubego szkła, a jeszcze inny do mycia delikatnych kieliszków do wina.

Producenci zmywarek stawiają na oszczędność i komfort pracy, ale także na nowoczesne rozwiązania pomagające kontrolować bezpośrednio pracę urządzenia. Ważne jest także to, by sprawdzać, czy firma od której kupujemy urządzenie gwarantuje szybki i sprawny serwis. W lokalu gastronomicznym nie ma czasu na przestoje.

Rodzaje zmywarek

Zmywarki do filiżanek

Jeden z bestsellerów na rynku. Wyposażona w sterowanie manualne, niezwykle prosta w obsłudze, serwisowaniu i utrzymaniu w czystości. Sprawdza się doskonale w myciu filiżanek, kubków, szkła, talerzyków i sztućców.

Zmywarki do szkła

Przydaje się przede wszystkim w barach i pubach. Myje słabszym strumieniem wody, tak by nie pobić delikatnego szkła. Wyposażona w sterowanie manualne, niezwykle prosta w obsłudze, serwisowaniu i utrzymaniu w czystości. Sprawdza się doskonale w myciu kubków, filiżanek, szkła, sztućców i tac.

Zmywarki do naczyń

Sprawdzi się w każdym lokalu, w którym potrzebny jest sprawny pomocnik.

Zmywarki kapturowe

Są otwierane od góry, co umożliwia umycie dużych naczyń np. garnków czy mis. Mają one te same funkcje, co zmywarki tradycyjne. Wśród nich są zmywarki kapturowe do mycia szkła do 40 cm, talerzy, czy garnków do 62 cm.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ