Co to jest schab?
Schab to mięso z tuszy wieprzowej. W Polsce najczęściej ze schabu robi się kotlety schabowe: w pysznej, mlecznej panierce z bułką tartą, smażone na głębokim tłuszczu. Jednak kotlety to nie wszystko: schabu można przygotowywać również pieczeń. Schab poddaje się też grillowaniu. W sklepach znajdziemy kilka odmian wędlin na kanapki, zrobionych właśnie ze schabu: jest to polędwica sopocka, a także polędwica łososiowa i schab pieczony.
Jak kupować schab?
Wróćmy jednak do klasycznego schabu, z którego robi się kotlety: aby były naprawdę dobre, trzeba umieć wybrać świeży kawałek schabu w sklepie. Powinien być miękki, kruchy. Przeglądając mięso w sklepie mięsnym, zwróćmy uwagę na te kawałki, które wcale nie są jednorodne. Powinny mieć w sobie i kawałki białej słoniny i żylaste kawałki błony. Poza tym, dobry kawałek mięsa na kotlety schabowe powinien mieć żyłki tłuszczu. Dzięki tłuszczowi schab jest dobrze nawilżony, a po usmażeniu kotletów z takiego mięsa, osiąga się bardzo kruche i delikatne w swojej strukturze danie.
Odradza się kupowanie schabu w plastrach: często mają one najwięcej chemii w składzie, nie można ich obejrzeć dokładnie przed zakupem, układane są na kupie tak, aby nie można było zobaczyć najgorszych kawałków.
Co zrobić ze schabu?
Schab można zamarynować w musztardzie francuskiej, zrobić z niego roladę z kaszą wszelkiego rodzaju lub udusić wraz z grzybami. Można także podać schab pieczony, ze śliwkami lub schab po warszawsku, tak zwane bieda danie, które jest dobrą atrakcją turystyczną. Do pieczeni można dodawać zawsze rozmaryn: to podkręca smak schabu.