Czym sugerować się przy wyborze kawy espresso specialty?

0
273
Czym sugerować się przy wyborze kawy espresso specialty

Szukasz nowych metod parzenia aromatycznego naparu? Kawa espresso specialty będzie najlepszym wyborem! Dzięki niej będziesz w stanie przygotować dripa, chemexa,a  także tradycyjne espresso. Skąd wzięło się pojęcie kawy specialty i jaki jej rodzaj jest najlepszy do espresso? Odpowiedzi na te pytanie znajdziesz w artykule poniżej.

Kawa najwyższej jakości – pojęcie „specialty”

Po raz pierwszy określenia „kawa specialty” użyto w 1974 roku, w celu opisania ziaren kawy posiadających wyrafinowany smak wytwarzany w specjalnym mikroklimacie. To kawa, w której największe znaczenie ma jakość. W czasie jej powstawania, na każdym etapie przywiązuje się wagę do tego, aby była jak najlepsza. Smak espresso specialty jest aromatyczny i zdecydowanie bogatszy niż walory smakowe tradycyjnych kaw.

Kawa specialty pochodzi głównie z Kolumbii, Etiopii, Brazylii i Indonezji. O jej jakości decyduje SCA – Specialty Coffee Association – organizacja propagująca kawy wysokiej jakości) otrzymały minimum 80/100 punktów.

Wybieramy espresso specialty

Zanim przystąpimy do wyboru espresso specialty, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie kawy lubimy najbardziej. Czy smakują nam napary z wyraźnie zaznaczoną goryczką, typowo włoska, mocno palona? Czy może wolimy kawy o delikatniejszym smaku i aromacie.

Wybierając espresso specialty zależy nam na przyjemnej słodyczy, która towarzyszy nam przez dłuższy czas.

kawa

Obecnie klienci przed zakupem espresso specialty mogą na opakowaniu przeczytać wszystkie informacje odnośnie produktu: data zbioru, kraju, sposób obróbki, wysokość upraw i nazwisko plantatora.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze espresso specialty?

Kupując espresso specialty musimy zwrócić uwagę na datę wypalania kawy. Ma to duże znaczenie, gdyż świeżo palona kawa zaraz po procesie wypalania odgazowuje się i uwalnia dwutlenek węgla. Na każdym opakowaniu znajduje się mały zaworek, który daje ujście nagromadzonemu gazowi. Z tego też względu, najlepiej kupować espresso specialty dopiero po około 7 dniach od wypału.

Kawa może też okazać się stara – zastanawiasz się, jak to możliwe? Kawa ulega utlenieniu, gdy zapomnimy jej szczelnie zamknąć, dochodzi wtedy do zwietrzenia i niestety pozbawiona zostaje ona swojego aromatu.

Świeżo palona kawa tylko w palarni kawy espresso Tu Cafe

Espresso specialty charakteryzuje się unikalnym smakiem, którego nie można równać ze smakiem kaw dostępnych na sklepowych półkach. Palarnia kawy specialty Tu Cafe powstała z potrzeby picia dobrej jakości naparu. Ziarna kawy sprowadzane są do Tu Cafe ze sprawdzonych plantacji i pochodzą od zaufanych dostawców. Jeśli chcesz poczuć niesamowity aromat i zasmakować naparu, który rozbuja Twoje kubki smakowe – zaglądnij do Tu Cafe. To palarnia kawy z duszą – kameralne miejsce, które ugości i zaczaruje każdego miłośnika kawy espresso specialty. W palarni kawy nie znajdziesz kaw komercyjnych. Ziarna, które  pochodzą od sprawdzonych dostawców wyróżniają się na tle innych bogactwem smaku, który na długo pozostanie w Twojej pamięci.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ