Zalety gotowania w szybkowarze

0
36
Zalety gotowania w szybkowarze

Szybkowar to doskonała alternatywa dla tradycyjnych garnków. Nie tylko znacznie skraca czas przygotowywania potraw, ale też podwyższa ich walory smakowe i pomaga zachować ważne dla organizmu witaminy. Jakie inne korzyści wynikają z gotowania w szybkowarze?

Czym jest szybkowar?

To idealne urządzenie dla tych, którzy są smakoszami tradycyjnych, domowych dań, ale nie mają czasu lub ochoty spędzać w kuchni wielu godzin. To również świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie i poszukują nowatorskich rozwiązań, które będą pomocne podczas codziennego przygotowywania posiłków. Szybkowar od tradycyjnych garnków różni hermetyczne zamknięcie. Sprawia ono, że proces gotowania odbywa się w podwyższonym ciśnieniu, a co za tym idzie temperatura gotowania również jest wyższa. Taki stan rzeczy powoduje, że produkty są gotowe dużo szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania, np. zupę jarzynową można zrobić nie w 30 – a w 15 minut, zaś pieczeń wołową w pół godziny, zamiast w dwie.

Jak gotować w szybkowarze?

Przygotowywanie potraw za pomocą szybkowaru, takiego jak z tej oferty: https://www.emag.pl/szybkowary/c, nie powinno nikomu nastręczać problemów. Cały proces należy rozpocząć od umieszczeniu w garnku odpowiednich produktów i podlaniu ich wodą albo bulionem – maksymalnie do 2/3 wysokości naczynia. Po umieszczeniu szybkowaru na kuchence woda lub bulion zaczną się podgrzewać, a następnie parować. Ponieważ garnek jest szczelnie zamknięty, para nie znajduje ujścia, przez co wewnątrz naczynia podnosi się ciśnienie. Jeżeli dojdzie do maksymalnej wartości, nadmiar pary jest wypuszczany za pomocą specjalnego zaworu z gwizdkiem – to chroni urządzenie przed rozsadzeniem.

Gotowanie w szybkowarze – jakie niesie ze sobą korzyści?

Zalet przygotowywania potraw za pomocą szybkowaru jest całe mnóstwo. Poniżej zaledwie kilka najważniejszych.

  • Oszczędność czasu

Gotowanie w szybkowarze odbywa się w wyższych temperaturach niż w tradycyjnych garnkach – zwykle od 110 do 116°C. To powoduje, że czasochłonność przygotowania dania jest mniejsza o blisko 70%! Przykładowo: gotowanie ziemniaków tradycyjną metodą trwa ok. 20 minut, a w szybkowarze – jedynie 5-6 minut.

  • Bogactwo witamin

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie do minimum dostępu tlenu do naczynia powoduje, że w poddanych obróbce cieplnej produktach pozostaje więcej (do 50%) witamin i minerałów cennych dla organizmu.

  • Lepszy smak

Intensywny smak – to odróżnia dania z szybkowaru od tych ze zwykłego garnka. Wszystko dlatego, że pierwsze z wymienionych naczyń jest skonstruowane w taki sposób, by chronić produkty przed nadmiernym odparowywaniem. Tym samym smakowite aromaty pozostają w garnku.

  • Walory estetyczne

Dzięki temu, że przyrządzanie potraw trwa zaledwie kilka minut, składniki zachowują nie tylko istotne dla zdrowia witaminy, ale też piękny, naturalny kształt i kolory. Ich wizualna forma jest dużo bardziej apetyczna niż w przypadku warzyw ugotowanych w wodzie.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ