Wyposażenie gastronomii – co jest niezbędne?

0
1950
Wyposażenie gastronomii – co jest niezbędne?

Od wyposażenia gastronomii zależy m.in. rodzaj serwowanych potraw w danym lokalu, ale także ich jakość. To równie ważny czynnik jak dobry kucharz, który będzie potrafił je wykorzystać, aby wyczarować wspaniałe smaki.

Jeśli prowadzisz biznes gastronomiczny, musisz odpowiednio rozplanować wydatki i zagospodarować przestrzeń. Wyposażenie lokalu wymaga czasu, wiedzy oraz sprawdzonych i praktycznych rozwiązań. Wybór profesjonalnego sprzętu do gastronomii to jednak jedno z najważniejszych zadań do wykonania przez każdego właściciela, a zatem wymaga czasu i uwagi. Duży asortyment produktów można znaleźć na  revolution.pl.

Wyposażenie a rodzaj lokalu

Profesjonalne wyposażenie gastronomii zależy przede wszystkim od rodzaju i specyfiki lokalu oraz prowadzonej działalności. Inne elementy będą potrzebne do restauracji, inne do kawiarni lub cukierni czy też do baru szybkiej obsługi. Szeroki wybór produktów pozwoli wybrać elementy odpowiednie do lokalu każdej wielkości.

Na przykład wyposażenie cukierni różni się od restauracji czy baru. Do takiego lokalu trzeba kupić witrynę chłodniczą, w której będzie można przechowywać różne produkty spożywcze, nie martwiąc się o ich świeżość. To również świetne urządzenie do ekspozycji potraw oraz deserów. Z kolei w restauracji czy pizzerii niezbędny jest odpowiedni piec konwekcyjno-parowy, ale także stół chłodniczy, witryny grzewcze itd.

Niezbędne elementy wyposażenia lokalu

Do profesjonalnego zaplecza kuchennego najlepszym rozwiązaniem będą urządzenia przemysłowe. Do dobrze prosperującej restauracji, w której nie brakuje gości i trzeba wydać posiłki podczas dużych imprez, świetnym wyborem będą piece konwekcyjno-parowe. Pełnią one w lokalu wiele funkcji, m.in. można w nich piec, gotować na parze, blanszować itd. Ogromną zaletą jest też możliwość wykonywania wielu zadań jednocześnie, ale gwarantują oszczędność energii i wysoką bezawaryjnością.

Wspomniane już szafy chłodnicze muszą znaleźć się w każdej kuchni gastronomicznej, gdyż lodówka sprawdzi się jedynie w niewielkich lokalach. Poza tym szafy chłodnicze nie muszą być duże – producenci zadbali, aby były do wyboru w kilku formach. Można wybrać właściwy model zależnie od swoich potrzeb i wielkości lokalu.

W każdym lokalu przydatna będzie także zmywarka gastronomiczna. Pozwoli to zaoszczędzić czas, który można wtedy przeznaczyć na przygotowanie przystawek, sałatek czy produktów do obróbki. W tych zadaniach pomocny okaże się także robot kuchenny albo planetarny – na rynku jest wiele modeli oferujących różne możliwości. Zdecydowanie usprawni pracę, ale musi to być profesjonalny sprzęt o dużej mocy i ponadprzeciętnej wytrzymałości.

Nowe czy używane?

Warto też zastanowić się nad sprzętem używanym – można kupić świetnej jakości urządzenia w przystępnej cenie. Jeśli sprzęty będą dobrej jakości, mogą z powodzeniem posłużyć nawet przez kilka lat. Takie rozwiązanie pozwoli zaoszczędzić sporą kwotę, a urządzanie lokalu wiąże się z wieloma wydatkami – trzeba kupić także meble, oświetlenie, zastawę i dekoracje, zatrudnić zespół, zainwestować w działania marketingowe itd.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ