Wybieramy zmywarkę gastronomiczną. Na co zwrócić uwagę?

0
1583
Wybieramy zmywarkę gastronomiczną. Na co zwrócić uwagę?

Zmywarki gastronomiczne to – wbrew pozorom – jeden z najważniejszych sprzętów w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych. Choć są one ukryte na zapleczu – trudno wyobrazić sobie bez nich dzień w restauracji czy w stołówce. Jak dokonać właściwego wyboru zmywarki przemysłowej? Oto kilka podpowiedzi!

Zmywarki przemysłowe to produkty, których wybór nie należy do najprostszych. Podobny sprzęt do domowego użytku musi spełniać o wiele mniej wymagań niż w przypadku wersji stosowanej w gastronomii. Duże lokale, w których każdego dnia pojawia się mnóstwo gości, to konieczność bardzo dokładnego, wręcz sterylnego utrzymywania w czystości rozmaitych naczyń czy sztućców, przy jednocześnie sprawnej, szybkiej i bezawaryjnej obsłudze urządzenia. Nic bowiem nie zniechęca klientów tak bardzo, jak brudna zastawa czy wydłużony czas oczekiwania na posiłek z powodu braku czystych talerzy. O czym trzeba więc pamiętać, wybierając zmywarki przemysłowe?

Pierwszą rzeczą, jaką bez wątpienia należy wziąć pod uwagę, jest wielkość sprzętu. Komora powinna być odpowiednio pojemna – zmywarki przemysłowe służą często stołówkom czy restauracjom, obsługującym nawet setki ludzi dziennie, muszą zatem cechować się wydajnością. Aby praca w takim miejscu przebiegała bez zakłóceń, urządzenie powinno mieć także odpowiednią moc i temperaturę. Bardzo ważne jest, aby zmywarki przemysłowe były jak najbardziej funkcjonalne i łatwe w obsłudze – tak, aby personel mógł w prosty i ekspresowy sposób uruchamiać sprzęt, bez konieczności długiego zaznajamiania się z instrukcją i sposobem działania.

Wybierając zmywarki przemysłowe, należy zwrócić uwagę na charakter i wielkość miejsca, w którym mają być zastosowane. W dużych stołówkach, hotelach czy restauracjach stosuje się nieco inne urządzenia niż w małej gastronomii. Właściciele takich miejsc stawiają zwykle na zmywarki kapturowe, idealne właśnie do dużych lokal, potrafiące umyć w ciągu godziny setki naczyń, sztućców, pojemników czy innych akcesoriów kuchennych (także szklanych). Wyposażone są w bojlery, kosze i otwarcie górne lub przednie. Zmywarki kapturowe najczęściej mają także funkcję wyparzacza. W ten sposób lokal gastronomiczny działa w zgodzie przepisami i spełnia wszystkie wymogi Sanepidu, związane z higieną i sterylnością naczyń.

zmywarka gastronomiczna g400

Niezwykle istotna jest również wytrzymałość urządzenia. Zmywarki przemysłowe służą do mycia ogromnej ilości przedmiotów kuchennych, dlatego solidność sprzętu ma duży wpływ na to, jak przebiegać będzie funkcjonowanie całego lokalu. Warto również sprawdzić, czy wybrane urządzenie posiada dodatkowe opcje, które znacznie ułatwią pracę. Zmywarki kapturowe często wyposażone są w pompy, wyświetlacze oraz dozowniki środków myjących i nabłyszczających.

Chcąc kupić zmywarki przemysłowe, nietrudno zauważyć ilość modeli, które oferuje dzisiejszy rynek. Na pewno dobrym wyborem będą zmywarki CLASSEQ, zapewniające użytkownikom solidność konstrukcji, odporność na uszkodzenia, łatwość obsługi i szybkość działania. Gwarantują w ten sposób, że praca danego lokalu będzie przebiegać w odpowiednim tempie, bez jakichkolwiek przerw spowodowanych brakiem czystych naczyń. Zmywarki kapturowe CLASSEQ pozwalają na bardzo krótkie cykle mycia, których długość nie przekracza z reguły 3 minut. Producent zapewnia również dostęp do wszystkich części, zatem w razie jakichkolwiek problemów mogą one zostać szybko wymienione. Warto zapoznać się więc z różnorodnymi modelami zmywarek, które oferuje firma CLASSEQ.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ