W tej kaszy nie ma śladu glutenu

0
265

Gluten jest wysoko ceniony przez piekarzy, którzy wiedzą, że z mąki o wysokiej zawartości glutenu chleb uda się nadzwyczajnie – będzie lekki, sprężysty, o porowatym i wilgotnym miąższu. Ten sam gluten po spożyciu przez chorego na celiakię wywoła ostrą reakcję układu odpornościowego, w wyniku której organizm przystąpi do niszczenia własnych tkanek. Może warto mu się przyjrzeć bliżej?

Dieta bezglutenowa nie tylko dla chorych na celiakię

Będący zwykłym białkiem roślinnym gluten sprawia, że układ odpornościowy niszczy kosmki jelitowe, co w rezultacie prowadzi do choroby niedoborowej i wyniszczenia organizmu. Leczenie polega na trwałym wykluczeniu glutenu z diety i zastąpieniu pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, czyli zbóż zawierających gluten innymi, które są go pozbawione. Tu warto wspomnieć, że godną polecenia alternatywę stanowi kasza jaglana bezglutenowa. Poza chorymi na celiakię, gluten powinny wyeliminować z diety:

  • osoby z nadwrażliwością na gluten – w odróżnieniu od celiakii ta choroba nie ma podłoża genetycznego, objawia się przewlekłymi biegunkami, bólem brzucha, zmianami skórnymi i osłabieniem;
  • osoby z alergią na pszenicę – gluten jest częstym alergenem pokarmowym, reakcja organizmu jest natychmiastowa i objawia się problemami z oddychaniem aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie.

Uwaga, gluten występuje w wielu produktach!

Gluten, poza wymienionymi zbożami, znajduje się w wielu produktach spożywczych, szczególnie tych wysoko przetworzonych. Warto więc szukać żywności oznaczonej symbolem przekreślonego kłosa, co oznacza że mamy w ręku produkt bezglutenowy. Innym sposobem na bezpieczne wykluczenie glutenu z diety jest włączenie do diety żywności nieprzetworzonej naturalnie niezawierającej glutenu. Dla wielu zdrową i bezpieczną alternatywą okazała się kasza jaglana bezglutenowa, która nie bez przyczyny uchodzi za królową polskich kasz.

Kasza jaglana – pod wieloma względami wyjątkowa

Drobniutka i kremowa w kolorze kasza jaglana bezglutenowa nie zawiera problematycznego białka i może być spożywana przez osoby chore na celiakię i z nadwrażliwością na gluten. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego dobrze reguluje trawienie i zapewnia regularność. Jest bogata w magnez, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Co ważne, jest znakomitym źródłem krzemionki, która poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Obecny w kaszy jaglanej bezglutenowej krzem wzmacnia też naczynia krwionośne i dobrze wpływa na ich elastyczność.

Czy gluten wywołuje celiakię?

Celiakia przed wojną była chorobą, na którą umierał co 10 pacjent. Wraz z rozwojem medycyny i nauki o żywieniu jesteśmy dziś w stanie nad nią zapanować. Jedyną metodą leczenia celiakii jest dieta z całkowitym wykluczeniem glutenu. Włączenie produktów naturalnie pozbawionych glutenu, takich jak kasza jaglana bezglutenowa oznacza, że można jeść smacznie i w urozmaicony sposób, pozostając w zgodzie ze wskazaniami dietetyka. Trzeba przy tym pamiętać, że gluten nie wywołuje celiakii, a jego spożycie ujawnia jedynie obecność choroby, która ma podłoże genetyczne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ