Skarby z polskich łąk – naturalne ziarna, które warto wprowadzić do swojej kuchni

0
249
ziarna

W natłoku egzotycznej superżywności warto pamiętać o skarbach polskiej natury, których właściwości prozdrowotne są porównywalne z produktami z odległych zakątków świata. Na polskich łąkach można znaleźć nasiona, których obecność w codziennej diecie może mieć bardzo pozytywny wpływ na stan zdrowia i urody. Sprawdź, jakie ziarna mogą przydać się w kuchni i jak mogą odmienić twoje życie.

Nasiona lnu jako uniwersalny środek leczniczy

Skutecznym sposobem na dolegliwości żołądkowe mogą okazać się nasiona lnu, które są bogate w cenny błonnik. Ten ważny składnik działa osłonowo na układ pokarmowy, sprzyja odchudzaniu, rozwiązuje problem biegunek oraz zaparć, a także łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego, wrzodami i nadkwasotą. Wiele osób regularnie dodaje siemię lniane do sałatek, jogurtu, zup i sosów. Sporą popularnością cieszy się również zawiesisty kleik.

Niepozorne i często niedoceniane ziarna kryją w sobie wiele cennych składników np. nienasycone kwasy tłuszczowe kwasy omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez oraz żelazo. Tak bogaty skład umożliwia obniżenie cholesterolu, ochronę układu sercowo-naczyniowego czy też poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Ziarna lnu mogą być pomocne także w przypadku chorób układu oddechowego.

Pestki słonecznika nie tylko do sałatek

Ziarna słonecznika to popularny dodatek do sałatek, a także jedna z ulubionych przekąsek wielu Polaków. Zdecydowanie warto włączyć pestki do swojej diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim w związku z wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Olejarnia Gaja oferuje naturalne nasiona słonecznika, które są bogate w zapobiegające występowaniu wielu chorób antyoksydanty.

Ponadto w ziarnach można znaleźć korzystny dla pracy tarczycy selen, cenioną w świecie kosmetologii witaminę E, aminokwasy, kwasy omega oraz wiele innych istotnych składników odżywczych. Nasiona słonecznika można dodać do jogurtu, musli, dań z ryżem lub makaronem, koktajli, wypieków czy też domowego pieczywa. Weganie często wykorzystują pestki jako składnik smacznych pasztetów oraz past do kanapek.

Nasiona ostropestu w trosce o wątrobę

Po ziarna ostropestu powinny sięgnąć wszystkie osoby, które zmagają się z problemami z wątrobą. Obecna w nasionach sylimaryna może znacząco złagodzić dokuczliwe dolegliwości związane z zapaleniem wątroby typu A, B i C, żółtaczką zakaźną, marskością wątroby, a nawet zwykłym zatruciem. Ten cenny składnik pomaga w regeneracji wątroby, może zatem przydać się osobom z chorobą alkoholową.

Ponadto w ziarnach ostropestu występuje łatwo przyswajalna witamina E, żółciopędne kwasy organiczne, obniżające cholesterol sterole roślinne czy też wykazujące właściwości przeciwzapalne garbniki. Regularne spożywanie nasion może zapobiegać nowotworom, a także znacząco poprawić stan skóry osoby chorej na łuszczycę.  Ostropest jest również polecany osobom ze zgagą, wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ