Przechowywanie bez ryzyka.

0
9

Wielu z nas zdarzyła się sytuacja, że musieliśmy przechować jedzenie, bo na przykład zostało od obiadu, po uroczystości, czy jedziemy na wakacji i nie wiemy jak przechować żywność. Jest kilka podstawowych zasad jak bezpiecznie przechowywać produkty, aby dłużej zachowały świeżość. Wszystko zależy od temperatury przechowywania, długości czasu i miejsca. Jeżeli chodzi o przechowywanie produktów spożywczych lub gotowych dań w lodówce, istnieje podział lodówki na trzy części , dla niektórych śmieszny i bezużyteczny, a w praktyce bardzo ważny. Lodówkę należy dzielić na dolne, środkowe i górne półki, gdzie panuje wyższa temperatura niż na dolnych i o tym trzeba pamiętać. Dolne półki przeznaczone są dla warzyw i owoców, środkowe to dania ugotowane, sery i wędliny, a górne to mleko i jogurty, prosta zasada, a niestety nie przez wszystkich stosowana. Jeżeli dania ugotowane mają przez dłuższy czas być przechowywane warto je zamrozić wtedy nie będą narażone na przeterminowanie. Przechowywanie w czasie podróży to równie ważny temat, jeżeli ma to być podróż długotrwała najlepiej zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną i o nic nie musimy się martwić, a na krótkie wycieczki idealnie nadają się pojemniki próżniowe do przechowywania żywności, dzięki nim nic nie zagrozi naszym posiłkom. Na przechowywanie w różnych warunkach jest sposób wystarczy tylko pomyśleć i znaleźć odpowiedni sposób. Nic jak wiadomo nie jest wieczne i nawet w lodówce może się zrobić nie świeże i trzeba o tym zawsze pamiętać.

www.makemyplace.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJapoński rytuał gotowania.
Następny artykułEkoarchitektura

ZOSTAW ODPOWIEDŹ