Praca przy przetwórstwie ryb

0
12

Przetwórstwo ryb to branża najsilniej rozwijająca się w miejscowościach bezpośrednio sąsiadujących z morzem. Praca w zakładach produkcyjnych zajmujących się przetwarzaniem oraz obróbkom ryb jest głównym źródłem utrzymania większości mieszkańców całego województwa zachodniopomorskiego. Jest to praca odbywająca się w trybie stojącym, także dobrze jest mieć wytrzymałe nogi, gdy już podejmiemy się zadania pracy na taśmie, w chłodni lub przy obrabianiu ryb. Jest to praca w niskiej temperaturze, w charakterystycznym odzieniu roboczym oraz w ocieplanym obuwiu. Przez osiem godzin pracownik przebywa w temperaturze ujemnej, do czego z początku niektórym trudno będzie się przyzwyczaić. Praca jednak dość szybko wchodzi w krew, jeśli czujemy potrzebę kontaktu, zawsze można wdać się w pogawędkę z pracownikiem stojącym tuz obok nas. Praca przy taśmie produkcyjnej, przy kontroli filetów i eliminowaniu ości jest bardzo monotonna, ale w towarzystwie kogoś z dużym poczuciem humoru zawsze czas upływa szybciej i w znacznie przyjemniejszej atmosferze.
Ryby śmierdzą, ale kasa już nie
Praca przy przetwórstwie ryb jest pracą zmianową. Do zakładu chodzi się więc na trzy zmiany – od szóstej do czternastej, od czternastej do dwudziestej drugiej i od dwudziestej drugiej do szóstej. Najbardziej uciążliwe są zmiany nocne, ale można się do nich przyzwyczaić, bierze się po prostu duży termos z kawą do pracy, którą wypija się podczas dłuższej przerwy. Najwygodniejsza praca odbywa się przy panierowaniu ryb oraz przy pakowaniu sałatek rybnych. Wszelkie czynności przetwórcze wykonywane muszą być przy posiadaniu stroju ochronnego, a także czepka i rękawic. Zarobki w tej pracy plasują się pomiędzy 2000 a 2500 złotych netto. W porównaniu do pracy w innych zakładach przemysłowych jest to stawka dość przyzwoita. Zakłady przetwórstwa nad morzem potrzebują także pracowników do obsługi biur w różnych językach. Jeśli więc znasz język angielski lub jakikolwiek inny na dobrym poziomie, nie warto dłużej się zastanawiać, tylko od razu składać papiery.
Najważniejsze doświadczenie
Do pracy przy przetwórstwie ryb przeprowadza się rekrutacje ciągłe oraz sezonowe. Największy sezon na ryby panuje w czasie wakacji, dlatego zawsze przydają się dodatkowe ręce do pracy. Z oferty pracy przy przetwórstwie rybnym skorzystać więc mogą studenci pragnący utrzymać się w czasie wakacji samodzielnie i odcięci od dopływu gotówki z rodzicielskiego portfela. Po doświadczeniu nabytym przy pracy produkcyjnej z rybami żadna praca w przemyśle spożywczym nie będzie w nikim wzbudzała lęku.

www.flashbook.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ