Ogórki – jakie przetwory na zimę można z nich wyczarować?

0
191
Ogórki – jakie przetwory na zimę można z nich wyczarować?

Wiosna, lato, jesień, zima… Każda z pór roku ma swoje wady i zalety – coś, za co ją kochamy i za co jej nie znosimy. Jeśli chodzi o bogactwa natury i dostępność dobrej jakości warzyw i owoców, lato zdecydowanie bije na głowę wszystkie inne sezony. Warto jednak pamiętać, że przynajmniej część z dobrodziejstw lata można zachować przy sobie na dłużej. W jaki sposób? Odpowiedź jest bardzo prosta – przetwory! Osobom, które nigdy ich nie robiły, może się to wydawać skomplikowane, ale w gruncie rzeczy znaczna część przepisów wcale nie jest trudna i nie sprawia większych problemów nawet żółtodziobom. Na początek najprostsze i najbardziej przyjazne okazują się przetwory z ogórków. Co warto przygotować i jak się za to zabrać?

Ogórki – ważne uwagi praktyczne

Jeśli chcesz, by twoje przetwory z ogórków przetrwały długie jesienne i zimowe miesiące w dobrym stanie, niezależnie od przepisu musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach. Po pierwsze, ogórki na przetwory muszą być dobrej jakości. Idealnie byłoby wykorzystać własne warzywa, uprawiane na grządce od wczesnej wiosny, ale w tak sprzyjającej sytuacji jest jednak niestety niewielu z nas. Kupując ogórki, zwróć więc uwagę na ich źródło. Odradzamy duże supermarkety i przypadkowe stragany na miejskim targu. Najlepiej będzie kupić ogórki prosto od rolnika lub za pośrednictwem lokalnej kooperatywy spożywczej. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ogórki nie są naszpikowane chemią i nawozami.

Równie ważny jest stan słoików, w których zamierzasz zamknąć swoje przetwory. Przed przygotowaniem przetworów sprawdź, czy aby na pewno nie są one w żadnym miejscu wyszczerbione i czy zakrętek nie zaatakowała rdza. Te z pozoru mało ważne szczegóły są kluczowe dla procesu konserwacji ogórków – jeśli słoik nie będzie szczelny, przetwory z ogórków szybko zaczną się psuć i nie będziesz mieć okazji nacieszyć się ich smakiem.

Przetwory z ogórków – garść inspiracji

Wiesz już, na co zwrócić uwagę przed przystąpieniem do przygotowywania ogórkowych przetworów. Jeśli natomiast chodzi o przepisy na przetwory z ogórków, możliwości jest naprawdę wiele. Prawdziwą klasyką w polskiej kuchni są oczywiście ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Do tych pierwszych przyrządza się dość prostą zalewę solną, a do każdego słoiczka dodaje wiązkę kopru, kawałek korzenia chrzanu i ząbek czosnku. Drugie natomiast leżakują w wyraźnej, słodko-kwaśnej zalewie na bazie octowego roztworu z dodatkiem cukru i sporej ilości gorczycy. Ich przygotowanie nie powinno sprawić ci większych problemów. Nie zajmuje też zbyt wiele czasu.

Lubisz eksperymenty i masz ochotę na coś więcej? Nie ma problemu! Warto wypróbować np. przepis na pikantne ogórki z nutą korzenną. Do standardowej zalewy do ogórków konserwowych należy dodać trochę mielonego chili oraz kilka dobrej jakości goździków. Jeśli chcesz, możesz też wzbogacić ten przepis o innej korzenne przyprawy: cynamon, kardamon czy – jeśli go lubisz – anyż. Takie ogórki doskonale zaostrzają apetyt i pasują idealnie przede wszystkim do mięs i wędlin. Wolisz coś łagodniejszego? Zamiast chili i korzeni dodaj do zalewy hojną ilość curry. W ten sposób uzyskasz piękne, złociste ogórki z wyraźnie indyjskim posmakiem, które na pewno posmakują całej rodzinie.

Jeśli więc wciąż wahasz się, czy warto przygotować ogórkowe przetwory na zimę, odpowiedź brzmi: jak najbardziej! Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne, gwarantuje zaś satysfakcję i intensywne doznania smakowe jesienią, zimą i wczesną wiosną. Do dzieła!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ