Mangan- ważny dla diety

0
1982
Mangan- ważny dla diety

Okazuje się, że mangan to naprawdę bardzo ważny mikroelement, niezbędny do prawidłowego działania naszego układu nerwowego. Tenże pierwiastek o symbolu Mn odpowiada też za mocne kości, libido oraz płodność. Jakie funkcje jeszcze spełnia on w Twoim organizmie?

Mangan pełni bowiem wiele zróżnicowanych funkcji w ludzkim organizmie. Ten pierwiastek o symbolu chemicznym Mn:

  •  jest oczywiście jednym ze składników kości, dlatego przeciwdziała osteoporozie oraz zapaleniu stawów,
  • odpowiada za bardzo dobry stan skóry,
  • pomaga w walce z niepożądanymi wolnymi rodnikami,
  • połączony z wapniem obniża także objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  • ułatwia lepsze wchłanianie oraz magazynowanie żelaza,
  • wpływa dobrze na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz całego układu nerwowego,
  • zwiększa libido oraz płodność,
  • bierze udział w wielu procesach metabolicznych węglowodanów, oraz tłuszczy i białek,
  • bierze udział w wytwarzaniu hormonu tyroksyny, czyli podstawowego hormonu produkowanego przez tarczycę.

Za mało manganu?

Ze względu na bardzo różnorodny i silny wpływ pierwiastka Mn na ludzki organizm, niedobór tegoż manganu może spowodować bardzo liczne zaburzenia zdrowotne. Otóż, wśród problemów wywołanych właśnie bezpośrednio poprzez zbyt małą ilość przyjmowanego manganu wymienia się zazwyczaj przede wszystkim osteoporozę, a także zaburzenia wzrostu u dzieci i młodzieży oraz bóle stawów. Niedobór pierwsiatka manganu wywołuje też problemy ze słuchem, takie jak na przykład szum w uchu, jest on również szczególnie niebezpieczny dla ciężarnych, ponieważ może on powodować uszkodzenie błędnika u płodu. Przyjmując więc za małą ilość tego pierwiastka, możesz zauważyć u siebie mocne obniżenie masy ciała, czy też brzydszy wygląd włosów, skóry i paznokci, a nawet być może spadek libido. Niedobór manganu także grozi niedokrwistością i problemami z oddychaniem.

Za dużo manganu?

Nie mniej poważne może okazaż się przyjmowanie zbyt dużych dawek tego pierwiastka. Choć jest dość trudno przekroczyć zalecaną normę spożycia manganu (skupiając się tylko na jego wchłanianiu z jedzenia), szczególnie jednak dokuczliwy jest jego nadmiar w wodzie pitnej.

Otóż, nadmiar manganu najsilniej odbija się na układzie nerwowym. Przyjmując jego zbyt dużą ilość, możesz niestety odczuwać zaburzenia neurologiczne dające podobne objawy na przykład do choroby Parkinsona, kłopoty z chodzeniem czy też drżenie nóg. U osób z nadmiarem manganu zwiększa się też zagrożenie depresją, często też pojawiają się też objawy utrudniające codzienne funkcjonowanie, takie jak na przykład: bezsenność, halucynacje, czy też zmęczenie, zobojętnienie albo drażliwość. Częstym następstwem przyjmowania za dużych dawek manganu jest także niedoczynność tarczycy lub nieprawidłowa praca wątroby. Przyjmowanie manganu może takżezaburzyć działanie niektórych antybiotyków. Dlatego jeżeli jesteś w trakcie kuracji antybiotykowej i suplementacji manganu, przyjmuj dawkę manganu nie później niż trzy godziny przed oraz co najmniej godzinę po zażyciu antybiotyku. Należy mieć na uwadze, że niezwykle korzystny wpływ na naszą skórę wywierają wszelkie witaminy pochodzące z grupy B. To właśnie te witaminy dbają o kondycję naszego ciała oraz paznokci. Stosuje się ją między innymi na trądzik. W takie sytuacji możemy liczyć na skuteczne złagodzenie jego licznych objawów. Witamina B5 umożliwia odpowiednio funkcjonować komórkom skóry oraz przyspiesza wszelkie procesy odnowy wszelkich tkanek uszkodzonych, na przykład w wyniku oparzeń bądź urazów mechanicznych. To dzięki niej taki naskórek jest bardzo przyjemnie miękki, a witamina B5 w żaden sposób nie pozwala na przesadne rogowacenie. Czy nie marzymy, żeby nasza cera była świeża oraz pełna blasku? Witamina C pomoże naszej skórze dodać blasku, a jednocześnie świeżości oraz uczyni ją gładką. Faktem jest, że kosmetyki, które ją posiadają są przede wszystkim polecane wszystkim osobom z cerą wrażliwą bądź mało unaczynioną. Zatem poprawia się również kondycja naczynek, a witamina C odpowiednio przeciwdziała ich pękaniu. Warto więc dbać o to, aby w naszym organizmie znalazły się odpowiednie dawki zarówno manganu, jak i różnych witamin.

Źródła manganu

Mangan- ważny dla dietyWiele licznych produktów spożywczych, w tym głównie te pochodzenia roślinnego, zawiera bardzo duże ilości manganu. W Twoim jadłospisie nie powinno więc zabraknąć:

  • produktów z pełnego ziarna oraz zbożowych, takich jak ciemne pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, czy też brązowy ryż oraz płatki owsiane,
  • roślin strączkowych, jak białej fasoli,
  • niektórych warzy:. kalafior, buraki, a także jarmuż, szpinak oraz korzeń pietruszki,
  • świeżych oraz suszonych owoców, głównie moreli,ale także żurawiny i ananasów
  • mleka,
  • owoców morza,
  • ziaren oraz orzechów, takich jak ziarna słonecznika, migdały, a także orzechy laskowe i włoskie,
  • kakao oraz gorzkiej czekolady,
  • zielonej herbaty.
[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ