Leczniczy rabarbar

0
107

Mało kto docenia jego właściwości. Inna, mało znana nazwa rabarbaru to rzewień. Nie jest on owocem, choć jest tak traktowany. Najczęściej wykorzystywany jest do zrobienia kompotu oraz pieczenia ciast.

Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego często spotkamy go w wielu dietach odchudzających. Ma sporą ilość potasu, a także witaminę C oraz niektóre z grupy B, które wzmocnią nasz organizm i zapobiegną licznym chorobom.

Jeśli zagłębimy się w jego działanie okazuje się, iż ma wiele korzyści dla naszego organizmu: pozytywnie działa na nasz układ pokarmowy oraz skórę. Musimy jednak spożywać go w odpowiednich ilościach, posiada on kwas szczawiowy, który w większych ilościach może nam zaszkodzić.

Zdrowotne właściwości lecznicze rabarbaru znane są już nie od dziś, w aptekach możemy znaleźć wiele suplementów diety i specyfików, które przyrządzone są na bazie korzenia rabarbaru. Wiadomo jednak, że lepiej spożywać go w bardziej naturalnej postaci.

Rabarbar polecany jest szczególnie osobom, które mają problemy z nerkami, reumatyzmem oraz żołądkiem, warto zapoznać się z rozmaitymi przepisami. Posiada także spore ilości błonnika, który daje nam uczucie sytości na dłuższy czas.

Ma również swoje właściwości lecznicze: możemy na przykład wymoczyć go w alkoholu, a powstałej nalewce zanurzamy wacik i stosujemy na bolące zęby. Ma także właściwości przeczyszczające, a składnik, który w nim się znajduje spowalnia tempo podziału komórek nowotworowych.

mamaenter.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ