Kwas chlebowy – właściwości odżywcze i zdrowotne

0
34
kwas chlebowy

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który ma silne wartości lecznicze. Kwas chlebowy wzmacnia wytrzymałość, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu. Natomiast najbardziej słynie z tego, iż szybko gasi pragnienie oraz orzeźwia, więc sprawdza się w okresie upałów. Kwas chlebowy to napój, który pobiera się w efekcie fermentacji chleba. Wartości lecznicze kwasu chlebowego są najbardziej cenione w Rosji oraz na Ukrainie, gdzie od XVI wieku jest on napojem narodowym. W Polsce stawał się powszechnie uznany za czasów Władysława Jagiełły. Wtedy kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory. Gdy były żniwa, wyrabiano kwas słabszy – taki, który tylko gasił pragnienie. Jednak na targi oraz odpusty trochę mocniejszy, by rozweselił zajmujących się ludzi. By zaspokoić pragnienie wszelkich chętnych, kwas transportowano w wielkich beczkach – tzw. kwasowicach. Warto wiedzieć, iż „Kwas chlebowy sapieżyński kodeński” znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Współcześnie kwas chlebowy w Polsce jest byto „wiejskiej” oranżady.

Kwas chlebowy – skład

Skład tego dużego napoju jest bogaty w witaminy oraz elementy mineralne, zwłaszcza z grupy B, a zawdzięcza to ekstraktowi powstałemu ze słodu. Także odnajdziemy w nim witaminę C, która wzmocni organizm. Pijąc kwas chlebowy, wzbogacimy organizm o witaminę młodości – E. Kwas chlebowy to jeszcze niezwykle dobre źródło enzymów oraz bakterii kwasu mlekowego, które regulują pracę układu pokarmowego i uzupełniają prawidłową mikroflorę jelit.

jakie działanie ma kwas chlebowy

Kwas chlebowy – wartości

Kwas chlebowy stawał się popularny w Polsce za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy był robiony na startu w wiejskich chatach – później trafił na salony. Dzisiaj kwas chlebowy słynie przede każdym ze swoich wartości zdrowotnych. Ciekawostką jest, że kwas chlebowy znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Kwas chlebowy uznawany jest za napój leczniczy wspomagający prawidłową pracę układu trawiennego. Kwas chlebowy jest zwłaszcza polecany osobom mającym na nadkwasotę. Także przyśpiesza metabolizm po zjedzeniu tłustych oraz ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy jest probiotykiem oraz poprzez to ma w naszym składzie dobroczynne bakterie. To tylko dzięki nim kwas chlebowy reguluje mikroflorę jelitową. związku z tym, iż przyspiesza przemianę materii – polecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Także kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia ogólną wytrzymałość, zabezpiecza przed wieloma dolegliwościami zmniejsza stopień tak zwanego złego cholesterolu oraz dzięki temu zapewne być traktowany w ochronie miażdżycy. Kwas chlebowy słynie ze własnych wartościowych elementów, do jakich zaliczymy przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C i elementy mineralne – zwłaszcza cynkoraz selen. Kwas chlebowy można kupić i w postaci gotowej do spożycia w sklepie. Warto natomiast uważać, ponieważ czasami jest to woda barwiona z dodatkiem cukru. Więc również warto jednak dobrze zapoznać się z etykietą kwasu chlebowego. Kwas chlebowy winien być słód jęczmienny oraz żytni (czasem pszenny z dodatkiem mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ