Kuchnia na lata. Jak o nią dbać?

0
343
Kuchnia na lata. Jak o nią dbać

Z biegiem czasu i codziennego użytkowania meble kuchenne mogą stracić swój pierwotny wygląd. Trzeba pamiętać, że szafki i blaty narażone są na działanie wielu szkodliwych czynników, choćby takich jak wysokie temperatury, tłuszcz czy wilgoć. Podpowiadamy, co robić, by kuchenne meble na długo zachowały swój atrakcyjny wygląd, a praca w kuchni zawsze była przyjemnością.

To całkiem naturalne, że w miarę użytkowania szafki kuchenne ulegają uszkodzeniu, białe fronty często żółkną, a na blatach pojawiają się uporczywe przebarwienia od produktów spożywczych. Pamiętajmy jednak, że razem z kondycją mebli pogarsza się higiena oraz estetyka całego wnętrza, co z kolei może przekładać się na komfort jego użytkowania. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by zachować atrakcyjny wygląd mebli i przez lata cieszyć się wygodną, przytulną kuchnią.

Jak dbać o meble kuchenne?

Jeśli meble kuchenne mają posłużyć nam jak najdłużej, powinniśmy wiedzieć, jak należy odpowiednio je czyścić i konserwować. Absolutną podstawą w tym wypadku będzie systematyczność oraz samodyscyplina, bo niestety nawet najbardziej gruntowne sprzątanie zaledwie raz w tygodniu nie przyniesie zadowalających rezultatów. Pamiętamy, że łatwiej pozbyć się świeżych plam, niż zaschniętych, tłustych zabrudzeń, które mogą nawet na trwałe przebarwić powierzchnię blatu. Dlatego właśnie szafki warto czyścić po każdym użyciu sprzętów kuchennych, gotowaniu, a zwłaszcza smażeniu na głębokim tłuszczu.

Najlepiej używać do tego środków specjalnie przeznaczonych do mycia mebli oraz miękkich gąbek i szmatek z mikrofibry. Uniwersalne produkty czyszczące często zawierają zbyt silne detergenty, szkodliwe dla niektórych powierzchni, na przykład drewnianych czy lakierowanych. Zamiast nich doskonale sprawdzi się zwykły płyn do naczyń, niezastąpiony w walce z tłuszczem i bezpieczny dla naszego zdrowia. Unikajmy także szorstkich materiałów, które mogłyby nieodwracalnie zarysować lub zmatowić fronty.

kuchnia na lata

Wilgoć w kuchni – jak sobie z nią poradzić?

Blaty i fronty mebli kuchennych powinny mieć jak najmniejszy kontakt z wilgocią. Sprawny okap jest zatem jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni, ale podczas długiego, intensywnego gotowania warto dodatkowo uchylać okno. Duża ilość pary wodnej może wydostawać się również ze zmywarki, dlatego nie należy otwierać jej zaraz po zakończonej pracy. Gdy program mycia dobiegnie końca, powinniśmy odczekać jeszcze około 15 minut i dopiero po tym czasie wyciągnąć naczynia ze zmywarki. Dokładnie tak samo postępujemy w przypadku piekarnika. Wydobywająca się z niego gorąca para może mieć szkodliwy wpływ na niektóre powierzchnie, więc po skończonym pieczeniu starajmy się nie pozostawiać go otwartego przez zbyt długi czas.

Spore szkody w przypadku mebli drewnianych może wyrządzić nawet rozlana woda, która zbyt długo zalega na ich powierzchni. Należy ścierać ją od razu, a po każdym zmywaniu dokładnie przecierać blaty wokół zlewu.

kuchnia

Higiena w kuchni – jak o nią dbać?

Jeżeli zależy nam na zachowaniu atrakcyjnego wyglądu mebli kuchennych, powinniśmy pomyśleć także o należytej higienie i zachowaniu czystości w trakcje obróbki produktów spożywczych. Jednym z podstawowych błędów jest krojenie składników bezpośrednio na blacie kuchennym lub korzystanie tylko z jednej deski. Miejmy na uwadze, że niewłaściwe obchodzenie się z surową żywnością, na przykład mięsem, sprzyja roznoszeniu chorobotwórczych bakterii. Dlatego warto mieć pod ręką przynajmniej dwie deski do krojenia i używać ich tak, by odpowiadały konkretnemu rodzajowi produktów. Deskę, na której kroiliśmy mięso, należy przelać wrzątkiem po każdym użyciu, a dopiero potem umyć płynem.

Równie istotne będzie właściwe zagospodarowanie przestrzeni na kosz na śmieci pod zlewem. W trakcie przyrządzania posiłków i zmywania naczyń trafiają do niego różne odpady, dlatego warto zainwestować w pojemniki ułatwiające segregację. Nowoczesne kontenery można umieścić po wewnętrznej stronie drzwiczek. Dobrym pomysłem będzie pojemnik z hermetycznym zamknięciem na odpady organiczne, który utrzyma wewnątrz zarówno wilgoć, jak i nieprzyjemną woń.

kuchnie

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ