Jakie opakowania przydadzą się cukierni?

0
932
opakowanie na słodkości

O ile odwiedzając restaurację, klienci zazwyczaj stołują się na miejscu, o tyle w przypadku cukierni w zasadzie cały towar sprzedawany jest na wynos. Tymczasem zupełnie inaczej należy zapakować i podać klientowi bezy lub pączka, niż pół blachy ciasta czy tort urodzinowy. Oznacza to, że prowadząc tego typu lokal, jesteśmy zobowiązani zakupić odpowiednie opakowania dla cukierni, umożliwiające zapakowanie ciast i ciasteczek dla klientów.

Co powinno cechować opakowania dla cukierni?

Przede wszystkim opakowania dla cukierni powinny być lekkie, a zarazem stabilne – nikt nie chciałby dostarczyć do domu tortu urodzinowego w stanie uniemożliwiającym pokazanie go zaproszonym gościom. W trosce o środowisko należy mieć też na uwadze fakt, by wykonane były najlepiej z biodegradowalnego lub poddawanego recyklingowi tworzywa, dzięki czemu także klient będzie mógł je w łatwy sposób zutylizować. Istotne jest jednak, by materiał, z którego wykonane są opakowania, był przeznaczony do kontaktu z żywnością. Właśnie dlatego najczęściej spotkać można się z kartonowymi opakowaniami.

Opakowania cukiernicze na każdą okazję

W zależności od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w ofercie naszego lokalu, powinien on posiadać opakowania dla cukierni, adekwatne do zakupu słodyczy. W grę wchodzi szeroki asortyment – nie tylko znane wszystkim opakowania na torty (z okrągłą lub kwadratową podstawą) i podkłady pod torty, umożliwiające ich wyjęcie ze środka bez wywoływania szkód.

Dobrze prosperująca cukiernia powinna mieć także pojemniki na ciasta lub pudełka na ciasta – najlepiej w różnych wymiarach, zależnie od wielkości wybranej przez klienta porcji. Kolejnym produktem, w który warto zainwestować, są pojemniki na lody czy kubki do deserów, ułatwiające podanie ich i stanowiące alternatywę dla wafelków. Nie można zapomnieć także o rożkach na mniejsze słodycze, oraz małych pudełeczkach na pączki, donuty lub rogaliki.

Opakowania dla cukierni praktyczne, ekologiczne i ładne

Decydując się na tekturowe i papierowe opakowania (na przykład takie, jak na stronie https://unipack.pl/sklep/opakowania-cukiernicze/), nie tylko stawiamy na proste i praktyczne rozwiązania. Równocześnie wybieramy materiał, który łatwo poddać recyklingowi, dzięki czemu klient nie ma problemu z utylizacją opakowania. Ponadto – co istotne z perspektywy cukierni jako przedsiębiorstwa – opakowania te można w prosty sposób ozdobić, wybierając tłoczenia lub nadruki, np. z logotypem naszej cukierni, czy zdjęciami innych oferowanych przez nas słodkości.

Można także spersonalizować pudełko pod konkretnego klienta. W jaki sposób? Wystarczy przykładowo ozdobić opakowanie na tort ślubny grafikami związanymi z tym ważnym dla nowożeńców wydarzeniem. Analogicznie można zaprojektować małe pudełeczka, w których Państwo Młodzi umieszczą słodycze w podzięce dla przybyłych na wesele gości. W kwestii ozdób na opakowaniach ograniczenie stanowi tylko i wyłącznie wyobraźnia.

Opakowania na słodkości – co warto wiedzieć

Opakowania dla cukierni wykonane z tektury stanowią jednak nie tylko dodatkowe miejsce reklamowe czy zwiększenie bezpieczeństwa transportowanych słodkości. Warto mieć na uwadze także realną oszczędność – koszty wyprodukowania kartonowych pudełek są o wiele niższe, niż przy plastikowych odpowiednikach. Łatwiej je także przechowywać, ponieważ rozłożone zajmują niewiele miejsca, a złożenie pudełka zajmuje kilkanaście sekund i dokonuje się go najczęściej tuż przed zapakowaniem wybranych przez klienta słodkości.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ