Jak zaplanować małą i funkcjonalną kuchnię

0
231

Mała kuchnia to jeden z elementów w domu, które niewiele osób nazwałoby zaletą. Kupując dom z małą kuchnią często zastanawiamy się nad zmianami strukturalnymi w celu jej powiększenia. Tymczasem mała kuchnia może być bardziej funkcjonalna niż duża. Urządzona z pomysłem będzie wygodna w użytkowaniu, a wszystkie potrzebne przedmioty będą zawsze pod ręką.

Dobry plan

Planując urządzenie kuchni istnieje pokusa, aby wybrać to, co najładniej wygląda w katalogu. Ale nawet najbardziej estetyczne meble, choć mogą wzbudzić podziw gości, nie sprawdzą się na co dzień, jeśli nie będą odpowiadały zwyczajom mieszkańców domu. Warto przemyśleć, w jaki sposób używamy kuchni, na przykład:

  • Czy lubimy jeść w kuchni śniadanie? Czy raczej przenosimy się z talerzem do jadalni lub salonu? Jeśli członkowie rodziny mają zwyczaj jeść w kuchni, dobrze byłoby wygospodarować miejsce na stolik śniadaniowy. Jeśli tylko okazjonalnie będą tam jadane posiłki, wystarczy składany blat, który można rozłożyć w razie potrzeby.
  • Czy gotując używamy wielu przypraw? Jeśli tak, to warto wyznaczyć miejsce na przyprawy, gdzie będą łatwo dostępne, ale też łatwe do schowania. Dobrym rozwiązaniem będą półki na przyprawy po wewnętrznej stronie drzwi jednej z szafek kuchennych.

Wykorzystanie przestrzeni

W małych pomieszczeniach jest dużo więcej miejsca niż wydaje się na pierwszy rzut oka. Po pierwsze – miejsce na ścianach: zawieszenie szafek kuchennych w odpowiedniej odległości od sufitu stworzy dodatkowe miejsce na przechowywanie rzadziej używanych przedmiotów, na przykład słoików. Po drugie – przestrzeń w rogach może być wykorzystana na szafki narożne lub półki. Z kolei wąskie miejsca pomiędzy kuchenką czy lodówką a szafką, w których zazwyczaj tylko gromadzi się kurz, można wykorzystać w bardzo praktyczny sposób montując wysuwane kosze.

W celu zaoszczędzenia miejsca w bardzo małej kuchni warto rozważyć przeniesienie pewnych elementów wyposażenia do innego pomieszczenia. Można na przykład zrezygnować z dużej lodówko-zamrażarki, umieścić zamrażarkę w piwnicy lub w garażu, a w kuchni tylko małą zabudowaną lodówkę.

Wybierając wyposażenie kuchni, zwróćmy uwagę przede wszystkim na jego funkcjonalność. Wąska zmywarka do naczyń sprawdzi się w małej kuchni dużo lepiej niż szeroka. Płyta kuchenki elektrycznej może być w razie potrzeby wykorzystana jako dodatkowy blat, natomiast kuchenka gazowa nie daje podobnych możliwości.

Optyczne powiększenie

Aby kuchnia nie wydawała się ciasna, do dekoracji pomieszczenia należy wybrać jasne kolory. Szklane blaty i meble na wysoki połysk będą odbijać światło i optycznie rozjaśniać i powiększać kuchnię. Instalacja oświetlenia miejscowego pozwoli dodatkowo wzmocnić wrażenie przestrzenności.

Ważnym elementem estetycznej organizacji przestrzeni jest unikanie bałaganu. Warto tak zaplanować małą kuchnię, aby wszystkie przedmioty znalazły swoje miejsce w szafkach lub pojemnikach: puste, czyste blaty kuchenne dodadzą pomieszczeniu lekkości.

W małej kuchni porządek i czystość mają wyjątkowe znaczenie, bo po prostu nie ma w niej miejsca na bałagan. Praktyczne podpowiedzi, jak utrzymać kuchnię w czystości, na przykład jak wyczyścić piekarnik – łatwo i skutecznie, można znaleźć tutaj.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ