Jak szybko rozpalić grilla?

0
719
Jak szybko rozpalić grilla

Rozpalanie grilla może być problematyczne – zwłaszcza dla niewprawionych w tej czynności posiadaczy tego urządzenia. Co zrobić, żeby szybko i bez stresu rozpalić grilla, a co za tym idzie – sprawnie przygotować potrawy? Jakie narzędzia będą do tego potrzebne? I – czy naprawdę potrzeba do tego podpałki?

Grilla możesz rozpalić szybko, używając rozpałki oraz brykietu

Zastanawiasz się, jak szybko rozpalić brykiet? Zanim się za to zabierzesz, upewnij się, że grill stoi na równej powierzchni oraz jest osłonięty od wiatru. Użyj większych kawałków brykietu i ułóż je na dnie grilla w niewielki stożek. Następnie sięgnij po podpałkę. Jeżeli używasz preparatu w płynie, po prostu oblej nią brykiet i podpal. Jeśli natomiast zdecydowałeś się na podpałkę w formie stałej, ułóż ją w trzech miejscach pod kawałkami brykietu. Przyłóż do niej ogień, a następnie poczekaj, aż zajmie się nim całość. Pozwól mu się wypalić. Gdy na brykiecie pojawi się biały nalot, rozgarnij całość po powierzchni grilla, używając szczypiec lub przesuwaka. Wtedy możesz rozpocząć przygotowywanie potraw.

Jeśli chcesz użyć grilla, podpałka wcale nie jest konieczna

Podpałka, zamiast ułatwiać rozpalanie grilla, niektórym to zadanie utrudnia. Poza tym jej zapach dla wielu jest nieprzyjemny. Dlatego też, jeśli za nią nie przepadasz, to musisz wiedzieć, że nie jest ona niezbędna. Jednym ze sposobów na to, jak szybko rozpalić grilla bez tego środka, jest użycie zapalarki. Na rynku dostępne są zarówno elektryczne, jak i gazowe. Te drugie są mocniejsze. Rozpalenie średniej wielkości grilla, przy użyciu dobrej jakości węgla drzewnego, zajmie maksymalnie nieco ponad minutę.

Wybierając zapalniczki lub zapalarki do grilla, unikniesz nieprzyjemnego zapachu, a wytwarzanie dymu zostanie zredukowane do minimum. Urządzenia te zbudowane są z powłoki odpornej na ciepło, dzięki czemu można je bez obaw odłożyć na mebel bezpośrednio po użyciu lub powiesić na ścianie.

Chcąc błyskawicznie rozpalić grilla, musisz zadbać o odpowiednią wentylację

Jest to kolejny sposób na to, jak rozpalić szybko grilla bez pomocy podpałki. Niezbędne za to będzie jedno z dwóch narzędzi – dmuchawa lub miech. Ta pierwsza opcja zagwarantuje utrzymanie stabilnego przepływu powietrza. Użycie nie jest skomplikowane. Wystarczy skierować wylot powietrza dmuchawy na żar, a następnie zacząć kręcić korbką. W ten sposób spowodujesz rozniecenie się ognia.

Z kolei miech jest urządzeniem klasycznym. W porównaniu z dmuchawą lepiej można tu kontrolować ciśnienie oraz jest bardziej precyzyjny w ukierunkowaniu powietrza. Natomiast nie zapewnia jego jednomiarowego przepływu. Nabranie wprawy wymaga też nieco czasu. Jeśli zdecydujesz się na użycie tego narzędzia, musisz zwrócić uwagę na to, żeby przy rozszerzaniu miecha nie wciągnąć do środka żaru.

Na szybkie rozpalenie grilla jest kilka sposobów. Warto wybrać jeden z nich, zaopatrzyć się w wybrane środki czy narzędzia. Z pewnością pomogą ci w błyskawicznym rozpaleniu grilla, nawet jeśli należysz do początkujących.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ