Grillowanie cały rok

0
46

Wszystkim amatorom grillowania – nie tylko tym „ogrodowym”, ale też „kuchennym” – z pewnością przypadnie do gustu grill elektryczny. Tego rodzaju urządzenia cieszą się coraz większą popularnością, a ich niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że umożliwiają przygotowywanie pysznych, grillowanych dań nawet wtedy, gdy za oknami pada deszcz lub śnieg. Żeby stworzyć coś pysznego do jedzenia wystarczy dysponować jedynie gniazdkiem elektrycznym i dobrym pomysłem na danie z grilla.

Grilluj kiedy chcesz! 

Grillowanie, do niedawna będące raczej domeną osób młodych, znajduje również coraz więcej entuzjastów wśród nieco starszego pokolenia. Smak potraw z grilla kojarzy się z piękną pogodą, majówką czy urlopem, lecz teraz prawdziwi miłośnicy tak przyrządzanych potraw nie muszą czekać aż do wiosny, by się nimi cieszyć. Grille elektryczne pozwalają na grillowanie bez dymu i ognia, a potrawy, jakie wykonamy z ich pomocą, są równie smaczne, jak te, które są przygotowane w sposób tradycyjny. 

Grill tego rodzaju ma wiele zalet, dlatego coraz więcej osób zamienia sprzęt tradycyjny na bardziej nowoczesne, elektryczne urządzenie. Podstawową jego zaletę stanowi fakt, iż nie będzie nam potrzebny gaz ani węgiel. Nie grozi nam zatem sytuacja, że podczas wieczornego spotkania w ogrodzie stwierdzimy, iż nie posiadamy nawet garści węgla drzewnego. A ponieważ grillować można dosłownie wszędzie, urządzenie to jest szczególnie cenione przez osoby, które mieszkają w blokach. Aby zjeść pyszną grillowana kiełbaskę czy szaszłyk, nie muszą już jechać na działkę do znajomych – mogą je przyrządzić we własnej kuchni czy na balkonie! 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla elektrycznego? 

Zanim jednak zdecydujemy się na zakup takiego sprzętu dla siebie, dobrze jest zastanowić się, jaki z wielu dostępnych na rynku modeli będzie dla nas odpowiedni. Wygląd czy marka są oczywiście ważne, lecz pod uwagę należy wziąć również poszczególne parametry i komfort użytkowania. 

Przede wszystkim musimy zdecydować się na odpowiedni dla nas rodzaj. Możemy wybrać tradycyjny grill z rusztem, bądź wersję z płytą. Grille wyposażone w ruszt mają jednak pewną wadę – podczas przygotowywania potraw tłuszcz, jaki się z nich wytapia, będzie kapać bezpośrednio na grzałkę, którą później bardzo ciężko jest doczyścić. Dodatkowo powstaje wtedy sporo dymu, który w zamkniętym pomieszczeniu (na przykład w kuchni) będzie dosyć uciążliwy. Najkorzystniej zatem zdecydować się za zakup urządzenia wyposażonego w teflonową płytę, z której tłuszcz zostaje odprowadzany specjalnymi rynienkami do wbudowanego, a także łatwego do czyszczenia naczynia.  

Kolejnym modelem grilla, jaki można znaleźć w sprzedaży, jest urządzenie bez pokrywy, które jednak również posiada wady. Intensywne zapachy potraw, jakie w trakcie ich przygotowywania unoszą się w powietrzu, mają tendencję do długotrwałego się w nim utrzymywania, co także może okazać się męczące. Dlatego najkorzystniej będzie, jeśli zdecydujemy się na urządzenie z pokrywą. Taki grill przypomina zwyczajny opiekacz, a płyty grillujace można z niego wygodnie wyjąc i umyć w zmywarce. Nienagrzewający się uchwyt i szczelnie przylegająca pokrywa sprawiają, iż twoje potrawy będą gotowe szybko, a ich przygotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze. Wśród tego typu urządzeń wybór jest także imponujący. Możemy wybrać sprzęt z termostatem i lampką kontrolną, większy, jeśli lubimy przyrządzać spore ilości potraw, albo często miewamy gości na kolacji, albo mniejszy, jaki idealnie zmieści się nawet w niewielkiej kuchni (i który w dodatku można przechowywać w pionie). 

Perfekcjonistom z pewnością przypadną do gustu innowacyjne grille elektryczne, które wykorzystują inteligentną technologię do przygotowywania potraw. Taki sprzęt sam wykrywa liczbę produktów, jakie na nich umieścimy, określa ich grubość i sam automatycznie dostosowuje temperaturę oraz czas grillowania, stosując w tym celu jeden z programów, w jaki jest wyposażony. Posiada on także specjalny wskaźnik, który daje nam możliwość bezpośredniego monitorowania i sprawdzenia na jakim etapie znajduje się grillowanie, aby wysmażenie dobrać dokładnie do gustu danej osoby! Wystarczy w odpowiednim momencie otworzyć urządzenie, zdjąć wybrany kawałek mięsa, zaś reszcie pozwolić smażyć się dłużej.  

Jak smażyć w grillu elektrycznym? 

Zanim przystąpimy do przygotowywania naszych potraw, najlepiej będzie, jeśli posmarujemy powierzchnię grilla lub same potrawy niewielką ilością oleju. Na grillu elektrycznym należy grillować jedynie świeże warzywa czy ryby, a także mięso – nie wolno umieszczać na nim żadnych mrożonek ani jakichkolwiek konserwowych produktów. Na pewno usłyszymy od wielbicieli tradycyjnego grillowania, że nasz grill bez dymu nie jest w stanie dać potrawom odpowiedniego aromatu. Możemy mile ich zaskoczyć – wystarczy, jeśli dodamy odrobinę ulubionych ziół, zaś te spalając się powoli pozwolą uzyskać aromatyczną woń, a naszym potrawom nadadzą cudownego smaku! 

Elektryczne grille są proste w obsłudze, łatwo w nich regulować temperaturę i nie wymagają posiadania wprawy w rozpalaniu czy utrzymywaniu stopnia nagrzania na stałym poziomie. Są również bezpieczne – szczególnie te, które producent wyposażył w szczelną pokrywę. Nie istnieje zatem niebezpieczeństwo, iż dzieci, które kręcą się w pobliżu, oparzą się o gorącą powierzchnię urządzenia. Nie trzeba martwić się również o zużyty węgiel, który pozostaje po tradycyjnym grillowaniu. Tu wystarczy wytrzeć zatłuszczone powierzchnie ręcznikiem papierowym, a po ich ostygnięciu umyć je z zastosowaniem zwyczajnego płynu do zmywania albo włożyć do zmywarki. 

Warto dodać, iż ten rodzaj grilla pozwala na przygotowanie znacznie zdrowszych potraw aniżeli w przypadku sprzętu opalanego węglem, ponieważ praktycznie nie emituje szkodliwych dla zdrowa substancji, a potrawy na nim przyrządzone zawierają mniej tłuszczu. 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, a także wybrać odpowiedni sprzęt dla siebie, wszystkie informacje znajdziecie w Internecie pod adresem http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Grille-elektryczne/c/grilling, gdzie poznacie nie tylko szczegółowe parametry poszczególnych urządzeń, ale także obejrzycie ich fotografie czy zapoznacie się z instrukcją obsługi. 

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ