Grill elektryczny, czyli sposób na smaczne i zdrowe grillowanie przez cały rok

0
326
Grill elektryczny, czyli sposób na smaczne i zdrowe grillowanie przez cały rok

Grill elektryczny to przełom w dziedzinie grillowania. Dzięki niemu sezon na grillowane potrawy trwa cały rok. Czy wiesz, dlaczego warto zamienić smażenie na grillowanie i jak kupić dobry grill?

Potrawy mięsne z grilla – smaczne i zdrowe

Lekarze i dietetycy są zgodni – grillowane potrawy są dużo zdrowsze od smażonych. Różnica zasadza się przede wszystkim w ilości używanego tłuszczu. Podczas gdy smażenie wymaga dostarczenia tłuszczu z zewnątrz, grillowanie mięsa nie wymaga dodawania nawet kropli oleju. Mało tego – w przypadku smażenia mięso pochłania tłuszcz, przy grillowaniu nadmiar tłuszczu znajdujący się w mięsie zostaje wytopiony i odprowadzony na specjalną tackę. W ten sposób przygotowujemy potrawy zdrowe i lekkostrawne. Przed grillowaniem mięso warto odpowiednio przygotować, np. natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Mięso nie jest jedynym produktem, który nadaje się do grillowania. Na grillu można przyrządzić też ryby i warzywa.

Warzywa z grilla – jakie warzywa można grillować

Do grillowania najlepiej jest przygotować twarde i mało soczyste produkty. Doskonale sprawdzi się cukinia, kabaczek, bakłażan, papryka, kukurydza, patison, brokuł, ziemniaki czy dynia, ale lepiej nie próbować grillować pomidora. Podobnie jak w przypadku mięsa, tak i warzywa dobrze jest odpowiednio wcześnie przygotować do opiekania na grillu. Po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych można zalać warzywa na kilka godzin przygotowaną wcześniej marynatą, będą miały wyjątkowy smak. Warzywa opiekają się na grillu szybciej niż mięso. Trzeba o tym pamiętać, inaczej możemy je spalić.

Chcesz jeść zdrowo i smacznie? Pokochaj warzywa z grilla

Sezon na grilla tylko latem?

Grill wydaje się nieodłącznie związany z ogrodem lub działką, a możliwość korzystania z niego ogranicza się do okresu ciepłych wieczorów. Rzeczywiście tak jest w przypadku grillów opalanych węglem drzewnych. Trochę trudno sobie wyobrazić rodzinny piknik połączony z grillem na świeżym powietrzu, gdy temperatura niebezpiecznie oscyluje wokół 0°C.

Jednak nie można zapominać o grillach domowych elektrycznych, ich nie dotyczy sezonowość i to właśnie dzięki nim możemy jeść smaczne, zdrowe potrawy z grilla przez cały rok. Wbrew obawom produkty opiekane na grillu elektrycznym wcale nie smakują gorzej niż te z węglowego. Różnica jest praktycznie niezauważalna. Tym samym można spokojnie obalić tezę, że sezon na grilla przypada tylko latem. Grillowane produkty można jeść cały rok.

Jak wybrać grill elektryczny

Żeby móc cieszyć się smakiem grillowanych potraw nie tylko latem, potrzebujemy grilla elektrycznego. Jego wybór nie jest sprawą skomplikowaną, ale przy kupnie dobrze zwrócić uwagę na kilka cech:

– Obudowa ze stali szlachetnej to nie tylko kwestia estetyki. Tak skonstruowany grill nie będzie rdzewiał, a więc posłuży nam dłużej.

– Nienagrzewające się uchwyty – niby można otwierać grilla, wykorzystując rękawicę kuchenną, ale po co, skoro są grille (np. grill elektryczny marki Eldom) z nienagrzewającymi się uchwytami. Dzięki temu można łatwo i bezpiecznie otworzyć grill po zakończeniu opiekania.

– Ruchoma płyta górna – to bardzo przydatna opcja pozwalająca wygodnie opiekać produkty różnej grubości. W zależności od tego, co aktualnie opiekamy, można podnieść lub opuścić górną płytę tak, by zawsze przylegała do grillowanego produktu.

– Wyjmowana tacka na tłuszcz – powinna być w zestawie z każdym grillem elektrycznym. Zabezpiecza przed kapaniem tłuszczu na stół lub blat. Po zakończeniu grillowania można ją łatwo wyczyścić.

– Lampka kontrolna – informuje, gdy grill jest rozgrzany i można przystąpić do opiekania mięsa i warzyw.

– Moc – w sprzedaży znajdziemy grille o różnej mocy, do domowego użytku wystarczy grill o mocy 1000 W.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ