Egipt dla turystów. Kuchnia egipska

0
63

Podróżując po świecie mamy możliwość nie tylko poznania nowych krajów i kultur, ale i różnych tradycji kulinarnych. Ci, którzy spędzają wczasy w Egipcie, z pewnością chętnie spróbują miejscowych rarytasów. Co warto wiedzieć na temat kuchni egipskiej? Co można jeść w tym kraju i jakich przysmaków koniecznie trzeba spróbować?

Jedzenie w Egipcie to szeroki asortyment potraw. Znajdą się tu i proste wiejskie potrawy, i klasyczne dania kuchni tureckiej. Na kulinarną tradycję mieszkańców Egiptu duży wpływ miały wpływy greckie i libańskie, nie brak tu również elementów typowych dla kuchni francuskiej. Aby poznać prawdziwy smak Egiptu, warto wybrać się poza hotelową restaurację, w której najczęściej serwowane są „bezpieczne” i „uniwersalne” dnia o międzynarodowym charakterze. A tymczasem prawdziwe egipskie przysmaki czekają w licznych restauracjach prowadzonych przez miejscowych dla miejscowych i dla tych bardziej ciekawskich turystów.

Egipskim daniem narodowym jest pasta sporządzana z fasoli, oliwy, cytryny, soli oraz pieprzu. Nosi ona nazwę ful. Z takiej pasty, po zrobieniu z niej kulek i ich usmażeniu, powstaje kolejny egipski przysmak, czyli tamaija. Inną ciekawą potrawą jest kuszari, czyli mieszanka ryżu i makaronu, do której dodawany jest groch i soczewica. Całość zaś polewana jest ostrym sosem o wyjątkowo kuszącym aromacie. Z mięsnych dań najczęściej można spotkać się w Egipcie z kebabami oraz z koftami, czyli kulkami z mielonego mięsa.

www.flypolska.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ