Dżem malinowy, czyli robimy domowe przetwory

0
308
Dżem malinowy

Maliny kojarzą się wszystkim ze słodkością oraz niesamowicie aromatycznym zapachem. Dżem na bazie tych smacznych owoców podbił serca niejednej osoby, ale dopiero przygotowanie samodzielnego dżemu pozwala na odczucie głębi smaku. Okazuje się, że domowy dżem malinowy może być niezwykle prosty w przygotowaniu. Jak zatem zrobić własne przetwory malinowe, które docenią nasze kubki smakowe?

Przyrządzamy dżem malinowy

Maliny to wręcz doskonałe owoce do przygotowania pysznego dżemu, ponieważ nie tylko są słodkie i smaczne, ale przede wszystkim dobrze się je konserwuje. Nie trzeba do nich także dodawać dużej ilości cukru, chociaż jego dodatek jeszcze bardzie zwiększa ich trwałość. Warto wiedzieć, że dodanie do owoców cukru skraca etap gotowania, a dodatkowo dżem zyska bardziej intensywny smak.
Czego będziemy potrzebować? Do wykonania dżemu potrzebne będą dwie szklanki dojrzałych malin. Muszą być one dobrze wypłukane oraz przebrane. Należy wyrzucić owoce, które są podgniłe i pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Dodatkowo będziemy potrzebować dwóch szklanek cukru i odrobinę masła. Świeże maliny płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przygotowujemy słoiki i nakrętki, które umieszczamy w dużym garnku. Do garnka nalewamy wodę na wysokość około trzech centymetrów, po czym szczelnie przykrywamy go pokrywką. Następnie włączamy gaz i doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym gotujemy słoiki z nakrętkami przez dziesięć minut. Maliny wrzucamy do litrowego garnka i dodajemy do nich cukru. Ilość cukry powinna być równa ilości malin, czyli na szklankę malin przypada szklanka cukru. Zasypane cukrem maliny dokładnie ze sobą mieszamy. Należy pamiętać o zbieraniu co jakiś czas cukru, który przylepi się do brzegów garnka. Całość mieszamy dopóki owoce nie puszczą soku. Mikstura powinna stać się mokra. Gotujemy ją na średnim ogniu, często mieszając. Po doprowadzeniu jej do wrzenia, czekamy aż zbierze się na powierzchni oleisty sok. Na sam koniec dodajemy odrobinę cukru, po czym przelewamy dżem do słoików, zostawiając trochę wolnego miejsca. Dobrze oczyszczone słoiki należy niezwłocznie zakręcić, po czym umieścić je w dużym garnku z podstawką. Wlewamy do garnka wodę na wysokość przykrywającą słowiki, doprowadźmy wodę do wrzenia i gotujemy przez 10 min. Następnie wyjmujemy słoiki z wody i czekamy aż ostygną, po czym pozostawiamy je w chłodnym miejscu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ