Co lubimy w programach kulinarnych

0
48

Programy, które dotyczą sztuki gotowania są bardzo zróżnicowane. Począwszy od tak zwanych poradników, jak należy daną potrawę przyrządzić, poprzez rywalizację amatorów i ratowanie plajtujących restauracji, aż po programy, w których swe umiejętności konfrontują doświadczeni szefowie kuchni. Niestety, większość z tego typu produkcji jest polską wersją programów zagranicznych, przyznać jednak należy, że cieszą się one ogromną popularnością. Dowodem na to jest fakt, że każda z większych stacji telewizyjnych prześciga się wzajemnie w emitowaniu produkcji związanych z kulinariami, a niektóre z tego typu programów są już kolejną edycją. Na czym więc polega fenomen programów związanych z gotowaniem? Być może samo pojęcie rywalizacji wywołuje spore zainteresowanie społeczeństwa, być może widzów przed ekrany przywołuje możliwość poznania nowych technik kulinarnych lub potraw, o których wcześniej nie słyszeli. Nie da się jednak ukryć, że im więcej kontrowersji, tym większą oglądalnością cieszy się program. Trudne mogą być składniki, z których trzeba przygotować danie albo sama konkurencja, największą popularnością cieszą się jednak produkcje ze znanym, nie przejmującym się konwenansami i opiniami, prowadzącym. Należałoby więc stwierdzić, że lubimy się przyglądać sytuacjom trudnym i kryzysowym, oczywiście z założeniem, że wszystko zdarzyło się naprawdę i nie zostało wyreżyserowane. Trudno więc powiedzieć, czy fenomen tych programów faktycznie jest związany z kulinariami, czy raczej z wielkimi i nieopanowanymi emocjami, które można zobaczyć jedynie w telewizji.

www.urzadzajmy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKwestia smaku.
Następny artykułJapoński rytuał gotowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ