Ciasta przekładane. Wyjątkowe pomysły na niecodzienne okazje!

0
140
Ciasta przekładane

Ciasta przekładane przybierają różnorodne formy. Może to być zarówno aromatyczne kokosowe ciasto z kremem budyniowym, delikatna kostka czekoladowo-kokosowa, jak i lekka brzoskwiniowa chmurka. Poznaj najlepsze przepisy na ciasta przekładane!

Ciasta z kremem mają wielu zwolenników. Nic dziwnego. Wśród nich są wypieki tak różnorodne, że każdy znajdzie coś da siebie. Przekładańce to nie tylko ciasta takie jak znana i lubiana kremówka, wuzetka, miodownik, czekoladowiec czy Pani Walewska. Wśród pomysłów na przekładańce są także takie przepyszne wypieki jak ciasto kokosowe z kremem budyniowym, kostka chałwowa z brzoskwiniami czy kora czekoladowa.

Bazą do ciast przekładanych bywa ciasto kruche, beza lub biszkopt – jasny bądź ciemny. Także kremy do ciast można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kremów jest ten na bazie mleka, mąki, żółtek i cukru. Coraz częściej robi się też kremy np. z serka mascarpone, twarogu czy śmietanki. Zapracowani, którzy chcą przygotować szybki deser, mogą skorzystać z gotowego budyniu w proszku. Wystarczy dodać do niego niewielką ilość mleka i odrobinę masła.

Ciasta z kremem. Dla każdego coś dobrego!

Jednym z pomysłów wartych uwagi jest niewątpliwie kokosowe ciasto z kremem budyniowym. Zachwyci ono swoim smakiem nie tylko miłośników kokosa. Ciasto jest wyjątkowo lekkie, kremowe i wilgotne. Dzięki dodatkowi prażonych migdałów jest też jednocześnie chrupkie!

Do kremu budyniowego potrzebujemy mleka, cukru, masła i budyniu śmietankowego, a do kremu śmietankowego – schłodzonej śmietanki, cukru pudru, wiórków kokosowych i serka mascarpone. Biszkopt przygotujemy zaś z takich podstawowych składników jak jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia i szczypta soli. Ciasto idealnie nadaje się na poobiedni deser lub spotkanie w gronie przyjaciół! Delikatny krem budyniowy, wiórki kokosowe i prażone migdały to połączenie idealne!

Inną ciekawą propozycją na deser jest kostka chałwowa z brzoskwiniami. Ciasto składa się z delikatnego czekoladowego biszkoptu, kremu chałwowego oraz warstwy z brzoskwiń i galaretki. Ma niepowtarzalny smak i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Jego wykonanie nie jest trudne dzięki czemu przygotowanie deseru może stanowić frajdę dla całej rodziny. By zrobić krem chałwowy potrzeba jedynie mleka, masła, chałwy oraz gotowego kremu do tortów o smaku śmietankowym. Ciasto warto posypać na koniec startą gorzką czekoladą.

Wypróbuj nowych pomysłów na ciasta przekładane. Możliwości jest nieskończenie wiele!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ